Pogledajte kartu svih ukazanja Gospe

U Europi su omiljene destinacije Italija i Francuska, te južna Njemačka i Belgija. Na Balkanu Djevica Marija nije viđena, osim u Međugorju


100posto
17.01.2019.12:00
U Europi su omiljene destinacije Italija i Francuska, te južna Njemačka i Belgija. Na Balkanu Djevica Marija nije viđena, osim u Međugorju
Vladimir Dugandžić/CROPIX

sažeto

Neka od najvećih svetišta, nastala su, zbog Marijinih ukazanja na udaljenim brežuljcima, koji su bili gotovo nepoznati prije ukazanja


100posto
17.01.2019.12:00

Ukazanja Djevice Marije se najčešće događaju mladim ljudima koji dolaze iz skromnih sredina u nekim trenucima krize, a oni ih najčešće i jedini mogu vidjeti. Gospa im se nerijetko ukazuje i nekoliko puta tijekom vremena. U tim trenucima poziva ih na još veću vjeru, često zatraži i izgradnju nove crkve. Očevici ukazanja najčešće do u detalja opisuju njezinu haljinu, no nekakvog dubljeg kontakata među njima nema, piše The Big Think

Ukazanja Gospe najčešće su povezana sa Rimokatoličkom crkvom. Marijanska svetišta česta su odredišta hodočasnika. Iako je riječ o Mariji, majci Isusa Krista, crkva ju ne smatra božanstvom. Njezina ukazanja smatraju privatnim otkrićima. 

Često su i predmet ismijavanja, a neka mogu biti i lažna, pa ni ne dobiju službenu potvrdu Crkve.

Neka od najvećih svetišta, nastala su, zbog Marijinih ukazanja na udaljenim brežuljcima, koji su bili gotovo nepoznati prije ukazanja.

Screenshot/National Geographic

Broj hodočasnika, koji posjećuju neka od tih svetišta svake godine vrlo je velik. Npr. Lourdes s populacijom od oko 15.000 ljudi, prima oko 5 milijuna hodočasnika svake godine, a u Francuskoj samo Pariz ima više hotelskih soba od Lourdesa. Više od milijun hodočasnika godišnje posjećuje svetište Crne Madone u Kapeli milosti u Altöttingu u Njemačkoj.

National Geographic izradio je kartu koja pokazuje gdje se nalaze marijanska svetišta. U Europi su omiljene destinacije Italija i Francuska, te južna Njemačka i Belgija. U tradicionalnim utvrdama kršćanstva Španjolskoj i Poljskoj marijanskih svetišta je relativno malo. Ima ih u zapadnoj Ukrajini, nešto u Mađarskoj, gotovo nijedno na Balkanu, osim Međugorja. 

U Međugorju se Gospa prvi put ukazala 24. lipnja 1981. godine.  Nakon toga se tamo počeo razvijati vjerski turizam i ovo hercegovačko mjesto je jedno od najposjećenijih turističkih centara BiH, koje godišnje obiđe oko milijun katolika iz cijelog svijeta.

SAD predvodi ostatak svijeta po broju ukazanja, koja su ipak neslužbena. Dva priznata su zabilježena u Africi i jedno u Meksiku.

Screenshot/National Geographic

Međugorje

marijanska svetišta

ukazanje

newsletter

Prijavite se na Newsletter