Stvarna verzija Sluškinjine priče?

U Kini otkrivena jeziva baza podataka žena s brojnim osobnim podacima i odgovorom na pitanje 'je li spremna za rađanje'


100posto
24.03.2019.13:00
U Kini otkrivena jeziva baza podataka žena s brojnim osobnim podacima i odgovorom na pitanje 'je li spremna za rađanje'
Profimedia

sažeto

U Kini se traži pronalaženje rješenja za smanjenje nataliteta, a problem je i što se rađa gotovo duplo više muškaraca nego žena


100posto
24.03.2019.13:00

Victor Gevers, etički haker iz neprofitne organizacije GDI.Foundation, pretraživao je mrežu tražeći otvorene kineske baze podataka kada mu je nešto zapalo za oko nešto jako uznemirujuće, piše Vice.

U seriji tweetova objasnio je da je našao listu osobnih podataka od preko 1,8 milijuna Kineskinja, među kojima se nalaze njihovi brojevi telefona, adrese, detalji o obrazovanju, lokacije, brojevi osobnih karti, bračni statusi, i kućica u kojoj stoji odgovor na pitanje 'Je li spremna za rađanje'.

"Da budem iskren, nadam se da je u pitanju loš engleski onog tko je napravio ovu bazu, ali ne mogu to tvrditi. Više izgleda kao mjera plodnosti za žene," rekao je Gevers za Time

Otkrio je još neke neobične detalje koje je zatekao u bazi. "Najmlađa djevojka koja je u bazi ima petnaest godina. Najmlađa dejvojka koja je obilježena 'spremnom za rađanje' ima osamnaest godina. Po svemu sudeći, to je najmlađa djevojka koja može zatrudnjeti."

Profimedia

Najvjerojatnije se radi o nekoj organizaciji iz Kine koja je dobila zadatak da napravi bazu podataka žena koje mogu zatrudnjeti, neki kažu da su podaci ukradeni s kineske stranice za upoznavanje ili je ova lista, kako jedan komentator kaže, 'prava verzija Sluškinjine priče'.

Vlasti u Kini nisu htjele komentirati slučaj. 

Ovo curenje podataka događa se u isto vrijeme kada se u Kini traži pronalaženje rješenja za smanjenje nataliteta. Iako se u Kini više ne provodi politika jednog djeteta, u populaciji je velika razlika u spolovima rođenih beba - puno je više muškaraca. Neki demografi su izračunali da će do 2050. godine u Kini na 186 muškaraca biti 100 žena.

Kina

majčinstvo

rađanje

baza podataka

newsletter

Prijavite se na Newsletter