SPEKTAKULARNA ŠETNJA S DINOSAURIMA PO ZAGREBAČKOJ ARENI

U naš se grad ovaj vikend ponovno vraćaju izumrle zvijeri u punoj veličini koje će vas zasigurno ostaviti bez daha. Vjerujte mi, provjerio sam što vas čeka


Robin Mikulić
08.03.2019.18:30
U naš se grad ovaj vikend ponovno vraćaju izumrle zvijeri u punoj veličini koje će vas zasigurno ostaviti bez daha. Vjerujte mi, provjerio sam što vas čeka
Marko Todorov / CROPIX

sažeto

Šetnja s dinosaurima golemi je projekt koji već više od desetljaća putuje po svijetu i ljude ostavlja bez daha


Robin Mikulić
08.03.2019.18:30

Ako ste odrastali 90-ih, onda je filmski vaše djetinjstvo, osim Titanica, obilježio Spielbergov Jurski park. Još se uvijek živo sjećam zaljubljenosti i straha kojim sam piljio u drevne zvijeri koje su Zemlju nastanjivale daleko prije nego što smo mi ovuda uopće kročili.

Pogađate, dakako, riječ je o dinosaurima. A dijelite li barem zeru moje nostalgije ili ste pak, neovisno o kultnom filmu, samo fanatični obožavatelji izumrlih predaka reptila, onda za vas imam sjajnu vijest. Ovog vikenda zagrebačkom će Arenom šetati dinosauri i to ni više ni manje nego u punoj veličini.

Marko Todorov / CROPIX

Riječ je scenskom spektaklu koji već jedno čitavo desetljeće uspješno putuje svijetom i uveseljava velike i male u jednakoj mjeri. I kad kažem spektaklu, zvuči kao da me netko platio da to napišem. Realno, jest. Plaća mi na račun, hvala bogu, redovito sjeda svaki mjesec, ali nakon sat i 40 impresivnog showa zasigurno ne pretjerujem kad Šetnju s dinosaurima nazivam čudesnom.

No, krenimo redom. 

Trebao je to biti samo još jedan od onih klasičnih novinarskih zadataka. Dođeš, odradiš i pobjegneš što ranije možeš. Vikend je tu, a i mi smo samo ljudi. Umjesto toga ja sam propustio sve što sam propustiti mogao. 

Hrvatska tragedija koja se itekako isplatila

Prvo je došlo do zbrke s terminima, pa sam se izgubio tražeći oko prerovanog rotora alternativne puteve do Arene, a onda me dočekala još i kolosalna tragedija na hrvatski poznatija kao komplikacije s početkom probe. Ubiti valja sat vremena, a oko tebe samo nadrkana ekipa koja pizdi jer prekovremeni nisu plaćeni, smireni zaštitar velikog crnog brka koji duva jednu za drugom i simpatična, ali nervozna teta organizatorica koja izlijeće svakih pet minuta kako bi se ispričala zbog neugodnosti zapravo samo nadajući se da se ekipa neće razbježati.

Na kraju sam od nas trojice reportera ostao samo ja. Ne kažem da najjači opstaju, ali vi to slobodno možete misliti. Zakon džungle, bejbe i to. Trebalo nas je, kao što sam rekao prije, biti više, ali nekim kolegama je poruka o promjeni termina stigla pravovremeno pa, dok ja ovo tipkam, oni već negdje sjede na zasluženoj pivi.

Marko Todorov / CROPIX

No, žaljenju nema nikakvog mjesta. Jer, dobio sam priliku da se multimilijunska produkcija igra samo za mene. A tko se, realno, može žaliti na kraljevski tretman? Osim toga, uhvatio sam nasamo sve one ljude koje vi nikad nećete vidjeti iako za time izgarate jer samo oni imaju odgovore na sva pitanja koja vam se počnu vrtjeti u glavi jednom kad uberete prvu scenu impozantno uigrane suigre nevjerojatno vjerodostojnih robota i ljudi.

Sjajno napravljena predstava

Predstava je podijeljena u dva dijela, s 20-minutnom pauzom između, ali bez brige, prijevremeni bijeg neće vam pasti na pamet. Jer, ne samo da ćete vidjeti 10-ak reprezentativnih golemih živina koje će vam opasno dahtati nad glavama - malo adrenalina nikoga nije ubilo, dapače, nego ćete usput naučiti gomilu stvari o geološkoj povijesti Zemlje.

Kroz čitavu predstavu vodit će vas, naime, glumac prerušen u istraživača koji kao da putuje u središte Zemlje i to na hrvatskom pričajući vam u tančine na jako razumljivom i djeci primjerenom jeziku što se točno u kojem trenutku događalo u Zemljinoj povijesti i u kakvoj su sprezi, naravno, sve te promjene s razvojem dinosaura. 

Marko Todorov / CROPIX

Svjedočit ćete, tako, razdvajanju Pangeje, superkontineta iz kojeg su se izrodila današnja slika Zemlje, i prvim bitkama za puko preživljavanje koje su se vodile između dinosaura.

I sve to pred prekrasnom zvučnom i svjetlosnom kulisom kakve se ne bi posramila niti jedna globalna zvijezda na svojoj skupoj svjetskoj turneji. Ukopnom ugođaju zasigurno pridonosi i minunciozna izvedba scenografije. Geološki razvoj Zemlje, naime, u stopu prate i zanimljive rasplesane biljke koje čitavo vrijeme niču duž scene.

Ništa od toga ipak ne može nadmašiti trenutak kad iz zakulisja na scenu prvi put izroni impresivni gorostas. Izvedba robota stvarno je na zavidnom nivou. Pozornicom se kreću živoliko, toliko da nikad ne biste zaključili da se radi o toni čelika preko kojeg je navučena vjerna maska nekoliko različitih vrsti dinosaura. Mislim, taj verizam ide do te mjere da divovski gušteri proždiru biljke i životinje dok dahću, bruje pa čak i trepću – i stvarno mislim divovski jer neki dinosauri premašuju visinu u 15 metara.

Marko Todorov / CROPIX

Osim toga, ovaj je scenski spektakl čak i dramaturški dobro promišljen. Jer, nakon što kupite svoju kartu od 99 kuna nagore – a show se vidi jednako dobro čak i iz zadnjih redova (uvjerio sam se u to na vlastite oči), svjedočit ćete ne samo nabrijanim borbama izumrlih divova, nego i onim nježnim trenucima koji roditelji dijele sa svojom djecom, a za baciti nisu ni friško zaljubljeni parovi koji sramežljivo trgaju lešinu. Dakle, obilje šaka suza, smija i straha. Sve što jednom uspješnom popodnevu treba.

Projekt kolosalnih razmjera

A kad sam se već razmetao svojom privilegijom da direktno pitam sve što me zanima, podijelit ću te tajne nesebično s vama. Sve je krenulo pred 10-ak godina nakon što je ekipa Australaca shvatila da bi mogli uzjahati val koji je za sobom ostavio poprilično uspješan BBC-jev dokumentarac o dinosaurima. Odlučili su dvodimenzionalne zvijeri oživiti i poslati u svijet. Ostalo je živa povijest.

O samoj veličini projekta, pak, dovoljno govori činjenica da 85 ljudi tijekom čitave godine putuje kuglom zemaljskom u 24 do zuba natovarena kamiona. 

Oprema se sva rastavlja i ponovno sastavlja na licu mjesta i to u samo jednom danu. Uzmite pritom u obzir da samo jedan dinosaur teži i više od tone, a ima ih 10-ak. Možda vam to zvuči smiješno, ali jednom kad vidite prostorne razmjere scene i svega na njoj, shvatit ćete kolika je uigranost ljudstva potrebna da bi se taj golemi projekt uopće postavio na noge.

Marko Todorov / CROPIX

Riječ je o mašineriji koja ne staje. Šetnja s dinosaurima svijetom putuje 12 mjeseci, često i 7 dana u tjednu s po nekoliko izvedbi dnevno. Nakon Hrvatske, dinosauri se već u ponedjeljak sele u susjedstvo dok u lipnju putuju za Aziju gdje će ostati šest mjeseci.

Ne brinite, svoje ulaznice još uvijek stignete osigurati, a s dinosaurima možete šetati tijekom čitave subote i nedjelje u zagrebačkoj Areni. Propustite li ovaj voz, znajte da su posljednji put ovdje bili pred 9 godina i da je malo vjerojatno da će nam u goste doći skoro.

Arena Zagreb

dinosauri

šetnja s dinosaurima

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter