Transplantacija maternice potaknula etička pitanja

Uniseks trudnoća možda i nije daleko od stvarnosti


Valerija Bebek
12.07.2017.08:25
Uniseks trudnoća možda i nije daleko od stvarnosti
Cropix

sažeto

Ako žene mogu dobiti tuđu maternicu, kako bi iznijele trudnoću, neki se pitaju mogu li je dobiti i transrodne žene, ili još kontroverznije - muškarci


Valerija Bebek
12.07.2017.08:25

Je li moguće transplantirati maternicu u transrodnu ženu, ili čak u muškarca? Može li trudnoća postati uniseks? Ova pitanja možda zvuče kao da su ispala iz nekog romana znanstvene fantastike, no ovih se dana o njima u britanskim medijima ozbiljno razgovara.

Vincent je prvo dijete rođeno nakon transplantacije maternice. Njegova majka, tada je imala 36 godina rođena je bez maternice, 'dobila' je maternicu od svoje 60-godišnje prijateljice. Dječak je rođen prerano, s 1.8 kilograma u rujnu 2014. Razlog zašto žene nemaju funkcionalnu maternicu su liječenje od raka i urođene mane.

U Švedskoj su nedavno objavili da je od tada do danas rođeno šestoro zdrave djece koja su na svijet došla nakon začetka i trudnoće u transplantiranoj maternici.

To su jedini uspješni pokušaji na svijetu za sada, no na globalnoj razini doći će do imitiranja švedskog uspjeha. Klinički pokušaju transplantacije maternice u tijeku su u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji.

Osnovna svrha ovog zahvata je vratiti plodnosti kod ženskih pacijentica. Prije ovakvog uspješnog načina, žena koja nema funkcionalnu maternicu mogla je genetički postati majka jedino preko majke-surogata.

I kao što država plaća za umjetnu oplodnju ženama koje ne mogu začeti, u Britaniji se javlja polemika zašto ne bi plaćala transplantaciju i onima koje ne mogu iznijeti trudnoću.

No ova rasprava podiže i druga pitanja. Kod transplantacija maternica nije kao i ostali organi - koji se koriste kako bi se nekome spasio život, u slučaju maternice stvara se novi život. No ako žene mogu dobiti tuđu maternicu, neki su se pitali mogu li je dobiti i transrodne žene, ili još kontroverznije - muškarci?

Mats Brannstrom, znanstvenik koji je bio vođa medicinskog tima u Švedskoj, kaže da mu je inbox preplavljen. "Dobivam e-mailove iz cijelog svijeta o tome, ima i gay muškaraca koji bi željeli da jedan od njih iznese trudnoću", kazao je.

Iako bi u teoriji transplantacija maternice transrodnim ženama i cisrodnim muškarcima bila i moguća, u praksi postoje anatomske prepreke koje bi se trebalo savladati. No to nije nemoguće.

U Ujedinjenom Kraljevstvu Zakon o priznavanju spola iz 2004. daje transrodnim ženama koje su promijenile spol ista prava kao i svim ženama. U slučaju da transplantacija maternice postane klinički tretman u Ujedinjenom Kraljevstvu za žene koje ne mogu iznijeti trudnoću, mogu li transrodne žene tražiti, pozivajući se na taj zakon, na svoje pravo na maternicu, pita se The Independent.

Iako se na otoku povela žestoka rasprava o muškoj trudnoći, čak i da transplantacija maternice u muško tijelo postane znanstveno izvediva, jedini način da muškarac iznese trudnoću je da se umjetno oplođen embrio umetne u utrobu. U Ujedinjenom Kraljevstvu, potpomognuta trudnoća kod muškaraca ne spada u zakonski propisanu ponudu koje klinike za plodnost mogu nuditi. Tako da bi usađivanje embrija u muškarčevo tijelo, a bez tih potrebnih dozvola, dovelo do novčanih i zatvorskih kazni.

Gotovo je 40 godina prošlo od rođenja Louise Brown, koja je bila prvo dijete iz epruvete. I njezino rođenje potaknulo je mnoge pravne i etičke rasprave. Kako je transplantacija maternice znanstvenu fantastiku promaknula u znanstvenu stvarnost, jasno je da nas reproduktivna znanost gura u nepoznat teritorij gdje su na testu osnovni pravni i etički principi. Poput prava na pronatalitetnu slobodu kao i pravo na privatni i obiteljski život, nose li ta prava u sebi i pravo na iznošenje trudnoće? Ta prava obuhvaćaju i pitanje uniseks trudnoće.

trudnoća

100posto bizarno

maternica

transplantacija maternice

uniseks trudnoća

Podijeli članak