SKULPTURE OD KAMENA

Upoznajte čarobnjaka s plaže pokraj Zadra, ima 64 godine i bavi se zanimljivim hobijem


Juraj Filipović
15.07.2017.16:30
Upoznajte čarobnjaka s plaže pokraj Zadra, ima 64 godine i bavi se zanimljivim hobijem
CROPIX

sažeto

Doduše taj fenomen postoji godinama, ali nije bilo poznato kako nastaju i tko stoji iza svega


Juraj Filipović
15.07.2017.16:30

Jedan prilično zanimljiv fenomen oduševio je kako domaće tako i strano stanovništvo.

Naime, u mjestu Petrčane pokraj Zadra gotovo je nemoguće prošetati plažom, a ne primijetiti naslagane neobične skulpture od kamena koje se bore sa silom teže. Izgledaju kao neki morski stalaktiti ili stalagmiti. Strše iz mora u zrak.

CROPIX

Doduše taj fenomen postoji godinama, ali nije bilo poznato kako nastaju i tko stoji iza svega.

Naime, radi se o 64-godišnjem Vladi Horvatoviću koji je svojim hobijem zaintrigirao mnoge prolaznike.

"Već 15 godina slažem kamenja, a sve je počelo kada sam jednog dana sjedio na plaži u moru i počeo se igrati s manjim kamenčićima. Slagao sam jedne na druge tražeći njihovu ravnotežu pa sam odlučio prijeći na veća i teža kamenja jer mi je to bio novi izazov. Kamenja nisu zaljepljena niti povezana ni sa čim, jednostavno tražim njihovu ravnotežu", kazao je za Zadarski.hr Vlado Horvatović koji je inače iz Ivanić Grada, a ljeta provodi na otoku Viru.

CROPIX

Objašnjava kako je najbitnije imati strpljenja jer svaki kamen mora biti strogo centriran, a ako jedan ne valja sve pada. Najviša kompozicija bila je visoka dva metra, koliko on rukom može doseći, a najteži kamen s kojim je radio je težio desetak kilograma.

"Motiviraju me ljudi i njihove reakcije. Mnogi se začude i misle da koristim ljepilo, stavljam šipke ili je to nekakva magija. Vrlo često rastavim instalaciju samo kako bi im pokazao da je to samo stvar ravnoteže, ali opet ima onih koji ne vjeruju. Stranci najviše reagiraju pa me čak jednom desetak Japanaca cijeli dan fotografiralo i gledalo kako ja to radim, nisu se mogli prestati čuditi", ispričao je za Zadarski.hr.

CROPIX

Zadar

plaža

kamen

Petrčane

skulpture

Vlado Horvatović

Podijeli članak