ONI SU ISTINSKI BOGATI

Upoznajte obitelj Ratković i njihovih 11 mališana: 'Imamo poseban raspored za kupaonicu'


Tomislav Kukec
30.07.2017.11:30
Upoznajte obitelj Ratković i njihovih 11 mališana: 'Imamo poseban raspored za kupaonicu'
lolamagazin.com

sažeto

Ljeti se u obitelji Ratković svakoga dana operu čak četiri pune perilice rublja


Tomislav Kukec
30.07.2017.11:30

Koliko ste puta čuli da se roditelji žale kako im je teško? Nemaju vremena, nemaju novca, nemaju - štošta. No, iako je u obitelji Ratković čak 11 djece, takve riječi od njih nećete čuti. Oni su istinski, kažu, bogati. Uživaju u svakom danu. 

Novinari magazina Lola posjetili su ih u njihovoj obiteljskoj kući u Banja Luci i ostali oduševljeni skromnošću i veseljem koji vladaju u ovoj prekasnoj mnogočlanoj obitelji. 

Kada se približava kući, već izdaleka čuju se dječji glasovi i smijeh. Tu žive Marijana i Zlatko Ratković i njihovo 11 djece – Đorđe (23), Aleksandar (22), Jovana (20), Milica (18), Teodora (17), Vuk (15), Mihajlo (14), Dušica (12), Marija (10), Katarina (9) i Sofija (6). Žive u pravoj idili - dvorište kuće ukrašeno je brojnim igračkama, cvijećem i ručno rađenim ukrasima, a tu su i kućice za ptice kao i dječja kućica na drvetu. 

lolamagazin.com

Jabuke, šljive, višnje, trešnje, grožđe, marelice, breskve, kruške, nektarine, smokve, jagode, maline, orasi i lješnjaci – sve to raste oko njihove kuće. Posebno mjesto ima kolijevka sa cvijećem u kojoj su spavali svi mali Ratkovići.

„Moja baka je rodila devetoro djece i ona su se ranije rađala u mnogo težim uvjetima. Kad sam rađala, meni su svi govorili da stvaram sirotinju. Prvo te osuđuje obitelj, pa društvo i meni je jako krivo zato što se priča o  natalitetu, a mi svi kad rodimo treće, četvrto ili peto dijete, odmah smo gola sirotinja“, iskreno priča Marijana za Lola magazin.

Ljeti se u obitelji Ratković svakog dana operu čak četiri pune perilice rublja,zimi tri, a majku Marijanu sin Šorđe nedavno je veoma obradovao neočekivanim poklonom. Čim je počeo raditi, novac je potrošio kako bi joj kupio sušilicu rublja, jer se dotad smrzavala skupljajući zimi robu sa štrikova. Marijana kroz smijeh govori kako bi njezin "vešeraj" trebao sponzora, jer im golemo pakiranje deterdžđetna traje tek nekoliko dana. 

lolamagazin.com

U obitelji svatko ima svoje dužnosti. Generalno pospremanje obavlja se subotom, a tijekom tjedna svi pomažu u kućanskim poslovima. Kuća je, otkrivaju, podijeljena na muški i ženski dio - dječaci spavaju u potkrovlju, a djevojčice u prizemlju - dok su se njihovi skromni roditelji skrasili na krevetu u kuhinji. 

 Marijana otkriva da se svaki dan ispred dvije kupaone u kući stvori red, pa je zato morala napraviti raspored po kojem nitko ne smije biti u kupaonici više od 20 minuta.

„Ja sama sebi napravim satnicu. Ustajem u šest sati ujutro i do 13–14 sati ručak je obavezno gotov. Kad djeca idu u školu to je kod nas kao u ekspres restoranu od jutra do mraka. Imaju i vanškolske aktivnosti kao što su sport i folklor pa ja nekada poludim jer postavljam stol do 23h!“, nasmijano priča ova divna žena za Lola.

lolamagazin.com

obitelj

Ratković

11 djece

Podijeli članak