Kinezi imaju plan

Uskoro bi iznad jednog od svojih najnapučenijih gradova mogli napravili još jedan Mjesec, razlog je prilično neobičan


100posto
19.10.2018.12:00
Uskoro bi iznad jednog od svojih najnapučenijih gradova mogli napravili još jedan Mjesec, razlog je prilično neobičan
Matt Cardy/Getty Images

sažeto

Taj umjetni satelit bio bi otprilike osam puta sjajniji od Mjeseca i mogao bi obasjati područje široko do 80 kilometara


100posto
19.10.2018.12:00

U kineskom gradu Chengduu nadaju se kako bi u budućnosti mogli lansirati 'umjetni Mjesec' koji će zamijeniti uličnu rasvjetu. Satelit će biti fokusiran na grad koji je jedan od tri najnapučenija u zapadnoj Kini. U tom području živi oko 14,5 milijuna ljudi. Projekt razvija Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute iz Chengdua koji očekuje lansiranje satelita 2020. godine.

Kako prenosi Mirror, ideju je prezentirao Wu Chunfeng, čelnik istraživačkog instituta za aeronautiku. Nije otkriveno previše detalja o projektu, ali navode da bi taj umjetni satelit bio otprilike osam puta sjajniji od Mjeseca i mogao bi obasjati područje široko do 80 kilometara. Taj raspon mogao bi se kontrolirati unutar nekoliko metara. 

via GIPHY

Azijski mediji navode da bi satelit imao reflektivnu površinu koja bi reflektirala Sunčevu svjetlost preko ploča koje izgledaju kao solarni paneli kojima se može regulirati kut. Inače, Rusi su sličan eksperiment pokušali napraviti 1999. godine, ali tada se njihov satelit nije uspio pravilno rastvoriti. 

Inspiracija za ovu neobičnu ideju, piše People's Daily, došla je od neimenovanog francuskog umjetnika koji je želio iznad Zemlje staviti gomilu ogledala koji biti reflektirali sunčevu svjetlost na Pariz noću.

Neki znanstvenici su zabrinuti kako će tako jako svjetlo utjecati na divlje životinje na osvjetljenom području. Odgovor voditelja projekta je kako sjaj ovog mjeseca stvara svjetlost na razini sumraka, te se ne razlikuje baš toliko od svjetlosti prirodnog Mjeseca.

Kina

Mjesec

rasvjeta

Chengdu

newsletter

Prijavite se na Newsletter