Sestre imaju najdulju kosu u zemlji

Velikogoričanke Sanja i Višnja oprezne su s odlascima frizeru, a mlađa sestra uz strast prema dugim uvojcima obožava skupljati Barbie lutke i odlaske u lov


Lada Novak Starčević
01.04.2019.17:00
Velikogoričanke Sanja i Višnja oprezne su s odlascima frizeru, a mlađa sestra uz strast prema dugim uvojcima obožava skupljati Barbie lutke i odlaske u lov
Deyan Barić/DominionArt photography

sažeto

Duga kosa njihova je obiteljska tradicija, obožavaju eksperimentirati s frizurama, a oduvijek su vjerne plavoj boji


Lada Novak Starčević
01.04.2019.17:00

Sestre Višnja i Sanja Gršetić imaju najdužu kosu u Velikoj Gorici, ali i u Hrvatskoj. Višnjina kosa trenutno je dugačka 120 centimetara, a i uvojci njezine mlađe sestre su u sličnim gabaritima.

Duga i zdrava kosa njihova je obiteljska tradicija. Još je njihova baka imala dugu kosu, a mama Mara imala je guste pletenice kao mala pa su je prozvali Zagorka. U osnovnoj je kosu ošišala zbog zadirkivanja, a kad se udala opet je pustila kosu.

I danas u 69. godini njihova majka ima kosu dugu 80-ak centimetara, već je posljednjih pet godina pušta.

Facebook

Sanja je završila tri fakulteta, a radi kao profesorica u srednjoj strukovnoj školi. Otkrila je da se kao dijete nije voljela češljati. No, to ju nije spriječilo da 2009. godine sa 164 centimetra dužine kose sve do gležnja bude proglašena ženom s najduljom kosom u Hrvatskoj. 

Nije mi bilo teško održavati tako dugu kosu. Njegovala sam je dva puta mjesečnom domaćom mješavinom žumanjaka i ricinuosva ulja, a puštala sam je deset godina.

Prije 50 godina nije bilo maski i pakunga pa se njihova majka sama snalazila s njegom kose, a neke tajne tretmane prenijela je i na kćeri. Neki od sastojaka za ljepotu su češnjak, maslinovo ulje i rum.

Ubrala bih koprive, namočila u vodu 14 dana da odstoji, nakon tog s tom vodom prala kosu. Kopriva je služila kao zaštita za kosu i brži rast.

Sanja dvaput tjedno pere kosu, kaže da više nije dobro. Najviše vremena joj treba da ispere regenerator i šampon.

Facebook

Na poslu nose ukosnice ili pletenice, a raspuste ih u slobodno vrijeme. Obje vole ekperimentirati s frizurama, a oduvijek su vjerne plavoj boji.

S dugom možete sve što poželite. Pletenicu mogu sama, ali za riblju kost trebam pomoć.

Oprezne su s frizerima. Idu najviše dvaput godišnje frizeru, ali samo zbog vrhova jer kosa tako ljepše izgleda. 

Sanja, osim divne kose, ima još nekoliko strasti. Obožava lov, bajkerica je, a ima i jednu od najvećih kolekcija Barbie lutaka kod nas. U svojoj kolekciji ima oko 300 lutaka. Dio njenih najvrijednijih lutaka iz kolekcije nalazi se na Dječjem odjelu sisačke knjižnice. Prvu lutku je dobila na poklon s 10 godina. 

Deyan Barić/DominionArt photography

"Ona je posebna jer može pomicati zglobovima", rekla je Sanja, koja u svojoj kolekciji ima 'limited edition' Barbie lutke koje nikada nije ni otvorila. Među njima se nalazi i impresivna Barbie visoka čak jedan metar, zatim jedna koja izgleda poput Marilyn Monroe.

Facebook

Facebook

"Jednom prilikom sam bila u Njemačkoj s ocem i nagovorila ga da mi kupi Barbie. Bila je predivna. Igrala sam se s njom u busu na povratku do Hrvatske. Nažalost, ostavila sam je u busu... Čak smo nekako pokušali i doći do nje, međutim nije bilo povratka", prisjetila se jedne zgode.

najduža kosa

Sanja Gršetić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter