Manje muškaraca ide na faks

Obrazovane žene zamrzavaju jajašca, jer ne mogu naći jednake partnere


Valerija Bebek
05.07.2017.19:45
Obrazovane žene zamrzavaju jajašca, jer ne mogu naći jednake partnere
Press Foto Wildfox

sažeto

Više od 90 posto intervjuiranih žena reklo je da zamrzavanjem čuvaju jajašca jer su bez partnera, 81 posto ispitanica ima fakultetsku diplomu


Valerija Bebek
05.07.2017.19:45

Sve je više žena u zapadnom svijetu koje daju zamrznuti svoja jajašca kako bi jednog dana mogle postati majke. Nova studija Sveučilišta Yale pokazala je kako njihov motiv nije to što ganjaju karijeru, nego to što nisu uspjele pronaći partnera s kojim bi se skrasile.

U 90 posto slučajeva, uspješne i obrazovane žene rekle su kako ne mogu naći jednako obrazovanog partnera s kakvim bi htjele zasnovati obitelj. Stručnjaci tvrde kako bi ovo istraživanje moglo razbiti mit o sebičnim karijeristicama koje stavljaju majčinstvo na čekanje, zbog toga što im je posao na prvom mjestu. Oni tvrde da su korjenite socijalne promjene dovele do situacije da se mnoge zaposlen žene bore s time da pronađu muškarca koji im je jednak.

Yaleova studija proučila je slučajeve 150 žena u Sjedinjenim Državama i Izraelu, koje su zamrzavale jajašca u osam klinika, piše The Independent. Više od 90 posto njih reklo je da tako čuva jajašca jer su bez partnera ili neudane, 81 posto intervjuiranih žena ima fakultetsku diplomu.

"To su sve visoko obrazovane, vrlo uspješne žene, a jedna za drugom govorile su kako ne mogu naći partnere. Kako je moguće da sve te divne, privlačne i inteligentne žene kukaju o tome da su same", rekla je autorica istraživanja Marcia Ihorn, profesorica antropologije na Yaleu. Dodala je kako je odgovor u demografiji, rastućim razlikama edukacije muškaraca i žena.

Profimedia

Stvorila se generacija u kojoj nedostaje muškaraca to se dogodilo isključivo zato što manje muškaraca pohađa visoke škole. Antropologinja je predložila da bi neke žene trebale biti spremne na kompromis, spustiti neke standarde kako bi pronašle ljubav. No također je predložila da bi društvo trebalo povećati broj muškaraca koji se visoko obrazuju.

Neke od žena koje su sudjelovale u istraživanju u detaljnim intervjuima rekle su kako bi bile sretne u vezi s nekime tko ima nižu razinu obrazovanja, ali su osjetile kako ugrožavaju te muškarce.

"Postoji velika praznina, njima doslovno nedostaju muškarci. Nema dovoljno muških koji su stekli diplomu. Jednostavnim rječnikom postoji velika zaliha obrazovanih žena", rekla je autorica istraživanja.

U Ujedinjenom Kraljevstvu situacija je slična. "Treba pozdraviti činjenicu da sve više žena studira, no istovremeno dolazimo do problema kada one žele zasnovati obitelj", rekla je profesorica Geeta Nargund medicinska ravnateljica Create Fertilityja.

"Žene nam često govore da zamrzavaju jajašca jer se muškarci osjećaju ugroženo njihovim uspjehom i ne žele se vezati te zasnovati obitelj s njima", kazala je profesorica.

obitelj

majčinstvo

žene

obrazovanje

Yale

zamrzavanje jajašaca

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter