najveća faca u svemiru - elon musk

Vršnjaci su ga zlostavljali, s ocem više ne priča, a u uredu ima vreću za spavanje


Ana Lonjak Božičević
12.02.2018.21:00
Vršnjaci su ga zlostavljali, s ocem više ne priča, a u uredu ima vreću za spavanje
Reuters

sažeto

Tijekom studija s cimerom je priređivao lude tulume u kući u kojoj su živjeli te naplaćivao ulaz, na taj način plaćao je stanarinu, ali i ostale životne troškove 


Ana Lonjak Božičević
12.02.2018.21:00

Nakon dugih priprema ovih je dana najveća raketa na svijetu, Falcon Heavy, napokon lansirana na probni let noseći sa sobom automobil Tesla Roadster. Taj za mnoge povijesni trenutak, za čovjeka koji je počeo s bratom raditi web stranice u tatinoj garaži prije 23 godine te koji je uspješno lansirao najveću raketu još od 1973. godine, to je bilo ispunjenje velikog sna. I dok su lansiranje brojni analitičari usporedili sa spuštanjem na Mjesec za Elona Muska to je važan korak prema ostvarenju njegova životnog sna- leta na Mars. 

"Sve mi se čini nadrealno. Vrlo je luckasto i zabavno, ali mislim da su luckaste i zabavne stvari važne", nakon uspješnog lansiranja poručio je Musk. No, tko je ustvari taj genijalac i najveći osvajač svemira.

Riječ je o američkog inovatoru podrijetlom iz Južne Afrike, koji je predsjednik, glavni dizajner i suosnivač kompanije TeslaMotors, osnivač, predsjednik i glavni dizajner kompanije SpaceX, te član odbora u kompaniji SolarCity. Musk je i suosnivač PayPala te Zip2. Ukratko, genijalac, kojeg mnogi nazivaju modernim renesansnim čovjekom, dok on za sebe ukratko kaže da samo "želi biti uključen u stvari koje će činiti značajnu razliku u budućnosti čovječanstva".

Reuters

Možda ga je najbolje opisao  tehnološki analitičar Jan Dawson rekavši  za njega: "On je vizionar koji svoje strasti pokušava realizirati s velikim žarom. Ne gubi vrijeme čekajući da ljudi nešto naprave s njegovim idejama. On to radi sam". I to je uistinu točno. 

Musk je 1971. godine rođen u Pretoriji, Južna Afrika, kao sin  modela i nutricionistice Maye Musk i južnoafričkog inženjera elektromehanike, pilota i mornara Errola Muska. Nakon razvoda roditelja, Musk je živio s ocem u predgrađu Pretorije, a mnogo godina kasnije priznao je da to nije bila dobra ideja te je raskinuo sve odnose s ocem.

Već kao dijete pokazivao je da nije kao većina vršnjaka, gutao je znanstvenu fantastiku, pokazivao velik interes za informatiku i poduzetništvo, a sa 12 godina napravio je prvu igricu koju je prodao informatičkom časopisu te tako zaradio prvih 500 dolara. Već tada javljale su mu se ideje da bi čovječanstvo trebalo pokušati spasiti ovaj svijet i raširiti se u svemir.

Baš ta različitost od svojih vršnjaka i njegovi hobiji nisu impresionirali ostalu djecu u školi te je često bio izvrgnut zlostavljanju, a to je otišlo toliko daleko da su ga jednom prilikom bacili niz stepenice te je izgubio svijest. 

Nakon završetka škole sa 18 godina preselio se u Kanadu, gdje je diplomirao fiziku i ekonomiju, a njegov poduzetnički duh već tada dolazi do izražaja. Naime, s cimerom je priređivao lude tulume u kući u kojoj su živjeli te naplaćivao ulaz, na taj način plaćao je stanarinu, ali i ostale životne troškove. Sa 24 godine preselio se u Kaliforniju na doktorat iz primijenjene fizike i znanosti na Sveučilištu Stanford, ali ubrzo odustaje od toga i posvećuje se vlastitim poduzetničkim idejama. 

S bratom Kimbalom osmislio je tako prvi veliki samostalni projekt, a nazvali su ga Zip2. Za pokretanje projekta posudili su očev novac, 28 tisuća dolara, te napravili gradski vodič koji su prodavali novinama. U to vrijeme Elon je jedva spajao kraj s krajem, doslovno je živio u uredu i tuširao se u lokalnoj teretani. No, nakon što je njegov startup kupio Compaq to mu je donijelo prve velike novce - 22 milijuna dolara. No, zanimljivo taj servis za online plaćanje 1999. godine dospio je na listu 10 najgorih poslovnih ideja. 

Nakon prodaje tvrtke Zip2, Musk je polovinu profita odlučio uložiti u nove poslovne pothvate, od kojih je jedan bio i osnivanje PayPala.  Iako je isprva bio CEO novonastale kompanije koja je sve bolje i bolje poslovala, Muska su u jednom trenutku smijenili s pozicije glavnog direktora zbog sukoba oko vizije daljnjeg razvoja tvrtke. PayPal je krajem 2002. godine prodan internetskoj aukcijskoj kompaniji eBay za 1,5 milijardi dolara, a Musku je od te transakcije pripalo 165 milijuna.

Nakon toga Musk se okeće svojoj najvećoj ljubavi  - svemiru, tako pokreće SpaceX, kompaniju kompaniju za razvoj tehnologija za transport u svemir, čime je između ostalog i želio smanjiti troškove putovanja u svemir i napraviti ih dostupnim običnom čovjeku, te kolonizirati Mars.

Reuters

Ta kompanija je danas najpoznatiji privatni proizvođač raketnih motora, a još 2006. je potpisala ugovor s NASA-om o prijevozu tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). 

Godine 2004. Elon se udružio se Martinom Eberhardom te su obojica uložila u kompaniju koja proizvodi električne automobile. Musk je aktivno sudjelovao i u izradi prvog automobila – Tesla Roadstera. U jednom trenutku razlazi se s Eberhardom, koji je trošio više nego što je kompanija mogla zaraditi te ga Musk miče s odgovornog mjesta te preuzima glavnu riječ u kompaniji koja postajea sinonim za njegovo ime.

No, i Teslu i SpaceX 2008. pogađa velika kriza, što je Muska financijski dotuklo te je čak neko vrijeme živio od osobnih zajmova bogatih prijatelja. No, nije odustajao od svoje vizije i tvrtki što se pokazalo jako mudrim potezom. Tako je Tesla Motors u travnju prošle godine proglašen najvrijednijim američkim proizvođačem automobila.

Taj genije je uistinu zaluđen svojim poslom tako je otkrio da često prespava u tvornici Tesla, gdje  u jednoj konferencijskoj dvorani ima vreću za spavanje. Jednostavno ne može se dogoditi da modeli automobila budu gotovi, a da on bude prisutan u tvornici.

Reuters

Musk osim poslovnom života, ima i izuzetno zanimljiv privatan život. Taj 46-godišnjak danas je u vezi sa 31-godišnjom Amber Heard koja je prije bila u braku s glumcem Johhnyjem Deppom

No, razvod od prve supruge Justine Muske 2008. godine razotkrio je njegovo drugačije lice. Tako je bivša supruga nakon razvoda otkrila brojne pikanterije iz njihova života.

"Dok smo plesali na našoj svadbi, rekao mi je da je on glava ove veze. Rekao mi je i da bi me otpustio da sam njegova zaposlenica. Kada je naš sin Nevada preminuo sa deset tjedana, Musk mi nije dopustio da tugujem", otkrila je Justine, koja sa Muskom ima pet sinova, a komuniciraju samo putem njegovih asistenata.

Nakon toga je bio u braku s Tululah Riley od koje se čak dva puta razvodio, a 2016. godine njihov razlaz je bio konačan, a danas je u vezi s Amber Heard, s kojim je već nekoliko puta prekidao i mirio se.

svemir

Elon Musk

Tesla Motors

paypal

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter