Teška borba majke koja je pred porod otkrila da ima tumor

'Za Božić sam se obukao u Djeda Mraza zbog sinova, bili smo sretni, već drugi dan Ana Mari nije uopće znala tko sam'


Lada Novak Starčević
30.12.2018.17:00
'Za Božić sam se obukao u Djeda Mraza zbog sinova, bili smo sretni, već drugi dan Ana Mari nije uopće znala tko sam'
Privatni album

sažeto

Zagrepčanki Ani Mari Ljutić je u sedmom mjesecu trudnoće dijagnosticiran agresivan karcinom dojke. Rekli su da neće preživjeti ni ona ni beba


Lada Novak Starčević
30.12.2018.17:00

"Svi mi mislimo da imamo malo i težimo višem, nikad zadovoljni, i ja sam bio jedan od tih... I sad kad sam izgubio gotovo sve lijepo što sam imao, dao bih sve da se da se to malo vrati kako je i bilo. Sad mi to izgleda kao najveće bogatstvo. U svem moru želja za Novu godinu, ako ste zdravi vi i svi oko vas, ne želite si zapravo ništa i imat ćete sve što vam je potrebno...", kaže nam Dino Ljutić, suprug Ane Mari Ljutić, kojoj je prije dvije godine u sedmom mjesecu trudnoće dijagnosticiran agresivan karcinom dojke.

Tada se već proširio po cijelome tijelu. U trenutku porođaja imala je edem na mozgu, epilepsiju, visoki tlak i metastaze u jetri, kralježnici i limfi. 

Morala je na hitni porođaj kako bi spasili život njezinome sinu, ali i njoj. Prve prognoze bile su da neće preživjeti. Ni dijete, ni ona. No, sin je danas potpuno zdrav dječačić, a ona se bori i ne predaje.

Prvih mjeseci nije ni znala da je rodila

Ana Mari je bila u vegetativnom stanju do travnja 2017. godine. Imala je svakodnevne epileptične napadaje koje su ublažavali lijekovima, a bila je poput biljke.

Bila je u bunilu, praktički bez svijesti što se događa oko nje. Sina je prvi put vidjela 1. lipnja 2017., nakon skoro četiri mjeseca. Imala je taj dan dva epileptična napada izazvana emocijama. Trebalo joj je neko vrijeme da shvati da je uopće rodila.

Privatni album

Djeca su, kaže nam Dino, srećom ili nesrećom mala pa ne shvaćaju njezino stanje. Osim jednoipolgodišnjeg Matiasa imaju i Marka (4).

Ana Mari je zaboravila pisati i čitati, ponovo uči jesti samostalno i obavljati neke osnovne radnje.

No, s djecom je izrazito nježna. Ako nema napada.

"Božić u našem domu je bio lijep zbog klinaca, ja sam se obukao u Djeda Mraza teškom mukom, ali zbog njih... Bili su sretni. Nažalost, vec sljedeći dan Ana Mari je imala napad. Nije znala tko sam, ni ništa, uopće me nije prepoznala... Onda je odspavala taj dan pa je sljedeći bio opet sve normalno. Mislim, meni je OK, jer sam već navikao na te oscilacije. Počelo je lijepo kao iz bajke, ali onda opet povratak u stvarnost, i realnost nažalost", govori nam Dino.

Trenutno čekaju odluku za novih 6 biohormonskih terapija. Bolest je zaustavljena u stanju u kojem je.

Mjesečno na lijekove troše 7000 kuna

Dino je kuhar i do veljače radi na pola radnog vremena. Dalje će vidjeti, ali kaže da ni sam ne zna kako će.

Ana Mari ne može biti sama. Pomažu mu njihovi roditelji koji su s njom dok se on ne vrati s posla.

"Ona bi se samo srušila, a na njene kosti tj. kralježnicu to može biti pogubno, doslovce bi mogla u kolicima završiti, zbog metastaza na kralježnici", objašnjava Dino.

Privatni album

On je potpuno preuzeo brigu o djeci i bolesnoj supruzi, za koje mu ništa nije teško.

Ne primjećujem više fizički umor. Čak ni bol. Prije dvije godine boljela me kralježnica i koljeno mi je bilo izvrnuto, trebao sam čak na operaciju, no nakon svega što se dogodilo bol je nestala. Uostalom, moja je bol nikakva u usporedbi s njezinom.

Ana Mari su liječnici nedavno smanjili dozu lijekova, a pojedini dodaci prehrani iz SAD-a pomogli su joj da vrati dio izgubljene snage i pamćenja. Obitelj trenutno troši oko 7000 kuna na lijekove i dodatke prehrani.

"Bolje joj je, ali i dalje je dalek put pred nama", kaže nam Dino, kojem je teško pitati za pomoć, ali nažalost su im donacije dobrih ljudi jedina nada za koliko-toliko normalan život.

Svi oni koji obitelji žele pomoći mogu poslati novčanu pomoć na račun:

IBAN HR 9423400093112557332 u Privrednoj banci Zagreb na ime Dino Ljutić

SWIFT za uplate iz inozemstva je PBZGHR2X

rak dojke

Ana Mari Ljutić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter