Za 100posto piše dr. Mazalin

'Zašto je trebalo razviti cijelu onkološku znanost kad već tisućljećima imamo moćan lijek protiv karcinoma? Zašto se bosti s inzulinom, kada piskavica liječi dijabetes?'


Milan Mazalin
22.01.2019.18:00
'Zašto je trebalo razviti cijelu onkološku znanost kad već tisućljećima imamo moćan lijek protiv karcinoma? Zašto se bosti s inzulinom, kada piskavica liječi dijabetes?'
iStock

sažeto

'Ne smatram da je sve što je izvan službene medicine beskorisno i štetno, ali me zapanjuje nekritičnost kako pružatelja tako i korisnika tih usluga', za 100posto piše naš ugledni liječnik


Milan Mazalin
22.01.2019.18:00

Službena medicina je oduvijek bila izložena kritici i nepovjerenju. Konstruktivna kritičnost je korisna i dobrodošla, jer potiče na preispitivanje uvriježenih teorija i postupaka te u načelu vodi ka njihovom poboljšanju. Ipak zadnjih godina to nepovjerenje poprima iracionalne okvire, istovremeno otvarajući prostor za prodor kojekakvih alternativnih teorija i metoda liječenja. Ne smatram da je sve što je izvan službene medicine beskorisno i štetno, ali me zapanjuje nekritičnost kako pružatelja tako i korisnika tih usluga.

Svi žele brza i jednostavna rješenja za sve probleme pa tako i bolesti i bolesna stanja. Kako službena medicina to često ne može pružiti, ljudi postaju lak plijen raznim nadriliječnicima i guruima, koji im nude savršene metode liječenja za baš sve tegobe.

Sasvim je ljudski da osoba koja se suoči s teškom bolešću, vlastitom ili bliske osobe, nastoji poduzeti sve da bi se bolest pobijedila. Nažalost to onda neki iskorištavaju ili zbog pohlepe ili zbog vlastitog neznanja.

Fascinantno je da se ne vjeruje današnjoj znanosti i dovodi u pitanje motivacija, interes i manipulacija, a istovremeno se kao apsolutne istine uzimaju teorije i iz njih izvedene metode liječenja najrazličitijih iscjelitelja, vidara, travara, bioenergetičara i ne znam kojih sve samozvanih liječnika.

Neprovjereni pripravci mogu ugroziti život

Obično se poziva na narodnu medicinu, iskustva drevnih naroda, nevjerojatna iscjeljenja te pozitivna svjedočanstva brojnih sljedbenika. Neka od tih učenja propagiraju pojedinci, a ponekad se rado o grupama pa i 'školama' raznih iscjeliteljskih metoda.

List kupusa na bolno koljeno, teško da će pomoći, ali barem neće odmoći. Takve i slične savjete, još se i može prihvatiti, ali kada se čudotvorno djelovanje pripisuje raznim neprovjerenim pripravcima, može doći i do ozbiljnih posljedica koje ugrožavaju zdravlje pa i život. Pogotovo ako se takve metode upliću u službenu terapiju, bilo da ju mijenjaju ili eliminiraju.

Osim toga neki od tih pripravaka mogu ući u interakciju s oficijelnim lijekovima  i dovesti do nepredvidivih komplikacija.

Naravno da neki od tih 'supernamirnica', čajeva, minerala, vitamina… mogu biti korisni u određenim situacijama. Ali zasigurno ne djeluju baš tako čudotvorno, kako ih se često prikazuje. Kao primjer mogu spomenuti ulje crnog kima, koje se navodno koristi tisućama godina i između ostalog liječi maligne bolesti.

Nameće se pitanje čemu je trebalo razviti cijelu onkološku znanost, koja uključuje kemoterapiju, radioterapiju i kiruršku terapiji, kad već tisućljećima imamo tako moćan lijek protiv karcinoma. Zašto se bosti s inzulinom, kada piskavica liječi dijabetes?

I zašto se štititi od HIV-a, kada to može riješiti biorezonanca. Kako objasniti da se nije uputno seksati bez zaštite, sa svakim tko naiđe, kada se izbiorezoncioniraš i sve je riješeno.

Damir Krajač / CROPIX

Iz dana u dan sve je bizarnija paleta takvih 'lijekova'. Nema čega tu nema, od nama bliskog češnjaka za tlak do raznog egzotičnog bilja, čija imena apsolutno izazivaju strahopoštovanje, koje rezultira nepokolebljivom uvjerenošću u njihovo čudotvorno djelovanje, primjerice chia sjemenke, maca prah, goji bobice, camu camu, guarana, kurkuma, acai…

Dodamo li svemu i pregršt nevjerojatnih metoda liječenja i dijagnostike od već etabliranih kao što su bioenergija, homeopatija, do biorezonace, te potpuno bizarnih kao što su skidanje uroka i egzorcizam.

Mnogi sa zapanjujućom uvjerljivošću nude pomoć u raznim stanjima, ali i liječenju svih pa i najtežih bolesti. Motivi su razni. Kritičarima takvih metoda se kao prva pomisao nameće beskrupulozna želja za lakom zaradom. Složio bih se s time samo djelomično. Sigurno je dijelu tih 'terapeuta' novac jedini motiv i svjesno ulaze u prevaru.

Čovjek posjeduje mehanizme samoizlječenja

To je svakako pitanje moralne pa i krivične odgovornosti. Unatoč tome, sklon sam vjerovati da ima dosta onih kojima to nije glavni motiv i kako vjeruju da to što rade ima korisno djelovanje. Može to biti posljedica neznanja, vlastite lakovjernost, želje da se bude drugačiji, izvan 'mainstreama' ili utjecaja nekih učenja, koja usprkos svojih argumenata ipak ne nalaze potvrdu u znanstvenim provjerama.

Kao dokaz svojih metoda navode slučajeve poboljšanja i izlječenja. Nažalost tu se uglavnom  radi o rezultatima koji se postižu i pri korištenju placeba. Placebo je 'lažni lijek', odnosno neutralna supstanca koja nalikuje lijeku i koristi se kod ispitivanja učinkovitosti lijeka u farmaceutskim istraživanjima, pri čemu jedna grupa ispitanika dobiva prvi lijek, a druga placebo.

Utvrđeno je da i u drugoj grupi dolazi do izlječenje, bez obzira što su samo mislili kako dobivaju pravi lijek. Postotak djelovanja placeba iznosi i do trideset posto, što svakako nije zanemariv udio. To ukazuje da čovjek posjeduje mehanizme samoizlječenja, a da ih potakne vjerovanje u lijek ili tretman. Smatram da se radi o izuzetno zanimljivom i važnom mehanizmu, kojega bi trebalo puno detaljnije istražiti i iskoristiti u liječenju.

Logično je da takav efekt postižu i alternativni pripravci, što kod nezlonamjernih alternativaca može stvoriti dojam uspješnosti vlastitih metoda i vještina te tako zamagliti objektivnu prosudbu.

Možda bi se moglo reći da je lijek sve što pomaže da ozdravimo ili se osjećamo bolje, ali ne smije se zavaravati ljude lažnim obećanjima, pogotovo ako se time ugrožava njihovo zdravlje ili otima novac.

Najtužniji dio priče o tim raznim nadrilječnicima su oni koji svjesno zlorabe nesreću i strah teško bolesnih ljudi. I ma koliko se neshvatljivom činila naivnost pojedinaca koji nasjedaju na te nebulozne priče i savjete, treba imati na umu da se radi o najranjivijoj skupini ljudi, koji u svom strahu i bespomoćnosti, svjesno ili nesvjesno pristaju na sve što bi im možda moglo pomoći.

Nažalost tako padaju u stupicu najbeskrupuloznijim varalicama, koji još uvijek legalno koriste medijski prostor dobivajući tako na legitimitetu i moćnoj promidžbi.

Možda ona "Sponzori, Bog vas blagoslovio" ipak ne bi trebala vrijediti za svakoga.

dr. Milan Mazalin

alternativna medicina

newsletter

Prijavite se na Newsletter