Nemojte tako, momci

'Zato što sam ružan', većina solo muškaraca misli da je to razlog zašto su sami


Valerija Bebek
10.08.2018.08:55
'Zato što sam ružan', većina solo muškaraca misli da je to razlog zašto su sami
Profimedia

sažeto

Nedostatak samopouzdanja je uz loš izgled druga stvar zbog koje muškarci misle da nemaju partnericu


Valerija Bebek
10.08.2018.08:55

Loš izgled i nisko samopouzdanje krivi su muškarcima zato što nisu u vezama, pokazalo je novo istraživanje. Profesor sa Sveučilišta Nikozija na Cipru Menelaos Apostolou napravio je istraživanje među korisnicima Reddita. Postavio je pitanje: 'Muškarci, zašto se sami?' na koje je dobio čak 20.000 odgovora. Znanstvenik je tada analizirao 13.429 primarna odgovora prije nego ih je klasificirao u 43 kategorije, a istraživanje je objavio u časopisu Evolutionary Psychological Science, piše Metro.

Razlog koji su muškarci najveći broj puta naveli zašto su sami je 'loš ili ružan izgled' - to što su niski ili ćelavi. Odmah iza toga slijedi nedostatak samopouzdanja kao i nedostatak interesa za vezom. U top pet razloga za samovanje ušli su i nedostatak vještina za flertanje i sramežljivost.

Zanimljivo je što je loš pristup ženama nešto što je prirodno muškarcima. Znanstvenik Menelaos tvrdi da postoje evolucijski razlozi zašto neki muškarci ne mogu uspješno pristupiti ženama. Teorija o 'neslaganju' govori o tome da neki muškarci jednostavno imaju socijalne vještine koje nisu usklađene s osobinama koje su danas potrebne kako bi ostavili dobar dojam.

Prije mnogo stoljeća brakovi su bili dogovoreni, bila je jaka konkurencija između muškaraca, a oni su imali malo utjecaja na to tko će biti njihova žena. Istovremeno to je značilo da njihov izgled nije igrao veliku ulogu i nisu ga trebali u pronalasku partnerice. Neprivlačni i nedruštveni muškarci svejedno bi pronalazili supruge, jer im je to bilo dogovoreno. Danas se u većini kultura tako više ne radi.

"Samci u moderno doma često nemaju vještinu flertanja jer u prošlosti njihovi preci su imali slab utjecaj na mehanizme sparivanja,  izbirljivost i trud su bili slabi. Danas u postindustrijskom svijetu, izbor partnera nije reguliran, niti nametnut, ljudi moraju sami pronaći partnere", objašnjava Menelaos.

ljubav

veze

muškarci

soliranje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter