Alarmantni podaci

Žene koje rade u noćnim smjenama imaju mnogo veći rizik od raka, a medicinske sestre su najugroženije


Valerija Bebek
09.01.2018.13:30
Žene koje rade u noćnim smjenama imaju mnogo veći rizik od raka, a medicinske sestre su najugroženije
Cropix / Ilustracija

sažeto

Šanse da obole od raka dojke su čak 58 posto veće kod medicinskih sestara koje imaju noćne smjene, nego kod onih koje rade samo danju


Valerija Bebek
09.01.2018.13:30

Žene koje rade u noćnim smjenama imaju veći rizik od određenih vrsta raka. Novo istraživanje je pokazalo kako je ukupan rizik svih vrsta raka veći za 19 posto kod žena koje rade noćne smjene kroz dugi vremenski period. Tako je rizik od raka kože veći za čak 41 posto, rak dojke za 32 posto a rak želuca 18 posto.

Najveću opasnost od obolijevanja od raka i rada u smjenama imaju medicinske sestre. Šanse da obole od raka dojke su čak 58 posto veće kod medicinskih sestara koje rade noćne smjene, nego kod onih koje rade samo danju. Istraživanje je pokazalo da im je šansa za obolijevanjem od gastrointestinalnog karcinoma 35 posto veća, a od onog na plućima 25 posto.

"Naše istraživanje ukazuje da je rad u smjenama rizični faktor za obolijevanje od karcinoma kod žena", rekao je profesor Xuelei Ma sa Sveučilišta Sichuan iz Kine, najnovije istraživanje objavljeno je u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, piše Mail online.

Kineski znanstvenici u ovom su istraživanju pokušali saznati ima li utjecaja dugogodišnji rad u noćnim smjenama s rizikom za obolijevanje od desetak vrsta raka. Prijašnje istraživanje pokazalo je kako izloženost svjetlu po noći smanjuje razinu melatonina, što može poremetiti 'unutarnji sat' koji regulira uspavanost. Taj hormon također suzbija rast raka dojke, dokazano je drugim istraživanjem.

Najnovije istraživanje objedinilo je rezultate čak 61 različitog istraživanja, kojima je obuhvaćeno četiri milijuna ljudi iz Sjeverne Amerike, Europe, Australije i Azije. Nakon što su podijelili obuhvaćene ispitanike po lokacijama, znanstvenici su otkrili kako je povećan rizik od raka dojke kod žena koje rade noćne smjene otkriven kod radnica u Sjevernoj Americi i Europi.

"Bili smo iznenađeni kad smo vidjeli vezu između noćnog rada i raka dojke samo na ta dva kontinenta. Moguće je da žene na tim lokacijama imaju višu razinu spolnih hormona, koji su povezani hormonski ovisnim tumorima kao što je rak dojke", kazao je profesor Ma.

Razlog ovom većem riziku kod medicinskih sestara mogao bi biti u intenzivnijim smjenama ili zato što se medicinske sestre češće pregledavaju. No istraživanje je pokazalo kako je povećan takav rizik od raka, prisutan i u ostalim profesijama, također prisutan samo u Sjevernoj Americi i Europi.

"Žene koje dugi period rade noćne smjene trebale bi imati redovite preglede za rano otkrivanje karcinoma", kazao je.

istraživanje

rak

karcinom

žensko zdravlje

noćne smjene

Podijeli članak