Ljepši spol ujedno je i bolji

Veliko istraživanje dokazalo da mozak različito reagira kod spolova: Žene su manje sebične, a i ljubaznije su od muškaraca


Valerija Bebek
11.10.2017.07:50
Veliko istraživanje dokazalo da mozak različito reagira kod spolova: Žene su manje sebične, a i ljubaznije su od muškaraca
iStock

sažeto

Sveučilište u Zürichu provelo je bihevioralno istraživanje koje je pokazalo kako je ženama motiv nesebično, a muškarcima sebično ponašanje


Valerija Bebek
11.10.2017.07:50

Žene su ljubaznije i velikodušnije od muškaraca, pokazalo je najnovije istraživanje.

Mozak žena i mozak muškaraca različito reagiraju na prosocijalno (nesebično) i sebično ponašanje, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta u Zürichu. Kada žene učine neku ljubaznost njihov mozak okida jači signal za nagradu nego kod muškaraca. Njihov 'nagradni sistem' veću stimulaciju dobije od sebičnog ponašanja.

Nakon određenog okidača, centar za nagrade u mozgu ispušta dopamin i time utječe na ono što nas motivira da činimo određene stvari. Jednostavno pretpostavljamo da ćemo se dobro osjećati nakon toga. U suštini rezultati ove studije znače da žene najviše potiče dobrota dok muškarce pokreću misli usmjerene na same sebe.

Znanstvenici su proveli serije bihevioralnih eksperimenata na 56 muškaraca i žena koji su ispitali prosocijalne odluke ispitanika, mnogi od njih odnosili su se na dijeljenje novca. Neuroznanstvenici su zatim analizirali koji dijelovi mozga su bili aktivirani - otkrili su velike razlike između onoga što stimulira centar za nagrade u mozgu muškaraca i žena. Ukratko, žene su dijelile novac velikodušnije od muškaraca.

U drugom eksperimentu znanstvenici su lijekovima omeli rad centra za nagrade u mozgu ispitanika. Pod utjecajem lijekova žene su se ponašale sebičnije, ali i muškarci su promijenili ponašanje - bili su više nesebični. Taj drugi rezultat posebno je iznenadio znanstvenike.

"Ovi su rezultati pokazali kako mozak muškarca i žene drugačije procesiuiraju velikodušnost na farmakološkoj razini. Buduće studije moraju uzeti u obzir razlike u spolovima mnogo ozbiljnije", rekao je glavni autor Alexander Soutschek. No znanstvenik upozorava da iako su ove razlike zabilježene na biološkoj razini, one moraju imati i evolucijski korjen.

"Sustavi nagrada i učenja u našem mozgu blisko surađuju. Empirijska istraživanja pokazala su kako se djevojčice hvali zbog nesebičnog ponašanja. Što implicira kako je njihov sustav za nagrade u mozgu naučio za to očekivati pohvale, umjesto za sebično ponašanje. Razlike među spolovima koje smo primijetili u našim istraživanjima mogu se pripisati različitim očekivanjima koje društvo nameće muškarcima i ženama", kazao je znanstvenik.

istraživanje

žene

psihologija

muškarci

Podijeli članak