Najstariji zanat na svijetu pakao je za žene

Svedene su na komad mesa, ostaju u poslu dok se ne sruše, a muškarci na seks zakuskama divljaju do besvijesti


Robin Mikulić
08.12.2018.12:00
Svedene su na komad mesa, ostaju u poslu dok se ne sruše, a muškarci na seks zakuskama divljaju do besvijesti
istock

sažeto

Naš zakonski okvir uglavnom kažnjava žene koje su u odnosu na svoje klijente u podređenom položaju, to se mora promijeniti


Robin Mikulić
08.12.2018.12:00

Ovaj se tjedan u Zagrebu održao zanimljiv okrugli stol u čijem se središtu našla problematika koja je javnosti uvijek zanimljiva, prostitucija. Realiziran je kroz suradnju Centra za žene žrtve rata (ROSA), ženske udruge Izvor te francuskog veleposlanstva. O zaključcima smo razgovarali s organizatorima.

Legalno silovanje

Na okruglom stolu bivša državna tajnica i ministrica za obitelj, djecu i ženska prava Laurence Rossignol govorila je o procesu lobiranja za donošenje francuskog zakona. „Ne možemo se boriti protiv seksualnog nasilja nad ženama ako je legalno plaćati silovanje“, istakla je Rossignol i pozvala Hrvatsku da bude ta koja će preuzeti povijesnu odgovornost i prikloniti se potpunoj zabrani i kriminalizaciji prostitucije.

istock

All you can fuck

Njemačka psihoterapeutkinja Ingeborg Krauss predstavila je traumatična iskustva žena žrtava prostitucije s kojima.

Njemačka je, naime, 2002. godine zakonom legalizirala prostituciju što je dovelo do „pakla na zemlji“ odnosno povećanja usluga u prostituciji za čak 30 posto, uz istovremeno dramatično spuštanje cijena usluge – sve ovo njemačkoj državi donosi prihode od dodatnih 15 milijardi eura godišnje od poreza, a sve na štetu ženskih tijela.

Usred promijenjenog tržišta u Njemačkoj su se od 2002. godine otvorili i bezbrojni mega bordeli u kojima je seksualna usluga na najgori mogući način bagatelizirana ‒ svoje cijene često izražavaju u tarifama odnosno flat rate cijenama pa tako muškarci iz cijeloga svijeta za 70 eura mogu „fuck all you can fuck“ uz naravno, dodatak besplatnog pića.

„Žene su svedene na komad mesa – većina ih ostaje u tom poslu dok se ne sruše. Stalno je prisutno pitanje zašto te žene ne izađu iz prostitucije, ali njihova volja je srušena, ne mogu ni zamisliti budućnost o kolikoj se traumatizaciji radi“, rekla je Krauss ističući kako je riječ o mitu da je prostituiranje posao kao svaki drugi jer je nasilje neodvojivo od prostitucije.

Stanje prostitucije u Hrvatskoj

Naš zakonski okvir uglavnom kažnjava žene koje su u odnosu na svoje klijente u podređenom položaju. Prekršajni zakon tako i dalje kažnjava osobe koje se odaju prostituciji, iako se radi o zastarjelom zakonskom okviru donesenom još 1977. godine, dok se kaznenim zakonom kažnjava svodnike.

istock

Ljubičić je navela i primjer policije koja često kažnjava žene i uskraćuje im prava dok su istovremeno izložene fizičkom i psihičkom nasilju od strane svodnika od kojeg nemaju nikakvu zaštitu uz istovremeno izlaganje velikim zdravstvenim rizicima – spolno prenosive bolesti, depresija, anksioznost, napadi panike…

Prostitutke su obično žrtve seksualnog nasilja

Istraživanja pokazuju kako je većina žena u prostituciji proživjela seksualno nasilje u djetinjstvu i/ili su kasnije prinuđene na to radi obiteljskih ili financijskih razloga. Kako pokazuje njemački primjer, liberalizacija nije dovela do nestanka fenomena svodništva, pa se tako žene i dalje nalaze u zatočene u obliku modernog ropstva u kojem su njihova tijela svedena na robu.

Prostituiranje iz čistog užitka samo je još jedan mit jer kao popratna pojava uvijek dolazi nasilje i prinuda. Kako je istaknuto, prostitucija nije najstariji zanat na svijetu već najstarija eksploatacija žena od strane muškaraca.

Zaključci okruglog stola

Hrvatska ima odgovornost graditi društvo jednakosti te nakon što je donijela zakon kojim se obeštećuju žrtve ratnog silovanja ima obavezu zabraniti silovanje koje se događa prostitucijom.

Prostitucija je nasilje nad ženama, a svodništvo je najstariji zanat na svijetu. Legalizacija prostitucije zapravo znači legalizaciju svodništva, nasilja i iskorištavanja žena u prostituciji.

Iskustva Njemačke pokazuju nam posljedice takvog zakonodavnog rješenja i u tome na koji način danas mladi u Njemačkoj gledaju na mogućnost kupovanja ženskog tijela kao prihvatljivog oblika ponašanja, dok je u Švedskoj to sasvim drugačije i mladi to ne prihvaćaju.

prostitucija

bordel

najstariji zanat na svijetu

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter