Teorija koja je podijelila stručnjake

'Žensko tijelo ne može zatrudnjeti, ako radi muške poslove', tvrdi stručnjakinja za plodnost


Valerija Bebek
07.11.2017.11:05
'Žensko tijelo ne može zatrudnjeti, ako radi muške poslove', tvrdi stručnjakinja za plodnost
iStock

sažeto

Fiona Kacz-Boulton naplaćuje 17.000 kuna za online tečaj u kojem svoje stranke uči 'plodnom' načinu života


Valerija Bebek
07.11.2017.11:05

Žene se muče s tim da ostanu trudne zato što 'ganjaju muške radne ciljeve', tvrdi stručnjakinja za plodnost.

Fiona Kacz-Boulton specijalizirala se za savjetnicu o povećanju plodnosti, pokrenula je i savjetovalište, a na posljednjem predavanju na Sajmu fertiliteta u Londonu iznijela je stav kako izgradnja karijere može imati negativan utjecaj na žensku biološku mogućnost da zanese.

Kacz-Boulton savjetuje liječnike, odvjetnike i klijente, pojasnila je razlog tome - ženskom tijelu teško se ponašati na ženski način, ako se ponaša muški, piše The Independent.

Osnivačica tvrtke Awakening Fertility (buđenje plodnosti) savjetuje ženama ili da promijene poslove ili da s učinkovitije nose sa stresom.

Preko svoje stranice nudi 60 minuta konzultacija koje naplaćuje 640 kuna. Četiri svoje e-knjige prodaje za 826 kuna, a online tečaj o plodnom načinu života nudi za samo 17.000 kuna. To su naime akcijske cijene ponuđene povodom Sajma plodnosti, na kojem je i Kacz-Boulton sudjelovala.

U svom se govoru sjetila primjera. Njezina klijentica radila je kao učiteljica i vodila je svoj odjel, suprug joj je bio samozaposlen, te je veliki pritisak oko financiranja obitelji bio na njoj.

"Ona je imala stalan prihod i u stvari je ona 'nosila hlače' u njihovom odnosu - a to utječe na žensku plodnost", pojasnila je savjetnica. "Zato što se ponašate na muški način, a očekujete da se tijelo ponaša ženski."

No, njezini kontroverzni stavovi naišli su na kritike drugih stručnjaka.

"Moguće je da žene na odgovornim pozicijama nalaze pod više stresa, što negativno utječe na njihove šanse da zatrudne. No najvažnije je da žene zdravo žive. Kategorizirati ambiciju i radni elan kao muške osobine je rodni stereotip", kazala je prof. Geeta Nargund medicinska ravnateljica Create Fertility. Dodala je kako žene mogu imati oboje i dobre poslove i obitelj.

Kacz-Boulton se i dalje drži svojih stavova. "Činjenica je da društvo ne pomaže tim ženama, ohrabruje ih da imaju karijere i odgađaju rađanje djece što je dulje moguće", kazala je savjetnica za plodnost.

trudnoća

karijera

majčinstvo

plodnost

fertilitet

Podijeli članak