Spas je blizu!

Znanstvenici slučajno otkrili način kako možemo jesti koliko god želimo masne hrane, a ne udebljati se


100posto
12.08.2018.19:00
Znanstvenici slučajno otkrili način kako možemo jesti koliko god želimo masne hrane, a ne udebljati se
iStock

sažeto

Do otkrića je došlo tijekom pokusa na miševima, a znanstvenici kažu da se isti ne bi mogao provesti na ljudima iz etičkih razloga


100posto
12.08.2018.19:00

Znanstvenici sa Sveučilišta Yale došli su do otkrića kako da jedemo masnu hranu, a da se pritom ne udebljamo. Do njega su došli slučajno dok su pokušavali stvoriti ekstremno pretile miševe. Kako su tjedni prolazili, glodavci su ostajali vitki, a znanstvenici su odlučili ispitati zbog čega, piše The Daily Mail.

Editirali su dva gena, a dogodilo se to da su na taj način životinje zaštitili od debljanja unatoč masnoj prehrani. 

Iako je metoda testirana samo na glodavcima, znanstvenici vjeruju da je moguće iste receptore ciljati i kod ljudi, da bi se blokirala apsorpcija masti u crijevima.

Uređivanje dva određena gena izazvalo je jedinstvenu i presudnu promjenu u crijevima, i spljoštilo određene 'portale' zvane lacteali. Ovi se portali ponašaju kao utočište za lipide da bi se premijestili u krvotok i služili kao energija ili se taložili kao salo.

"Neuspjeh pokusa debljanja miševa objavljen je u časopisu Science i postavlja se pitanje može li se primijeniti na ljudima. Iz etičkih razloga ne. Ali umjesto uređivanja gena, možda postoji način inhibiranja receptora koji bi pokrenuli isti učinak. U stvari, već i postoji lijek koji to radi, a njime se liječi glaukom. Sljedeći korak bi mogao biti praćenje pacijenata koji koriste ovaj lijek kako bi vidjeli kako utječe na unos lipida i povećanje tjelesne težine kod ljudi", kaže voditeljica studije, profesorica kardiologije Anne Eichmann.

dijeta

mršavljenje

debljina

newsletter

Prijavite se na Newsletter