NAKON 4 GODINE

Batali i Bastianich žrtvama seksualnog zlostavljanja moraju isplatiti gotovo 4 milijuna kuna

 @worldredeye Instagram/
Batali i Bastianich žrtvama seksualnog uznemiravanja u svojim restoranima moraju isplatiti 600 tisuća dolara

Kada su Joe Bastianich i Mario Batali prije četiri godine objavili kako raskidaju dugogodišnje partnerstvo i kreću svatko svojim putem, bilo je sasvim jasno kako je riječ o raskidu suradnje upravo zbog niza optužbi za seksualno uznemiravanje koje su podigle bivše zaposlenice njihovih restorana. Sada je objavljeno kako su konačnom presudom dužni isplatiti iznos od 600 tisuća dolara 20 žrtava, piše Forbes. Svih 20 bivši su djelatnici njihovih restorana Babbo, Lupa i Del posto.

Detalji suđenja prilično su mučni upravo zbog činjenice da je svoja svjedočanstva iznio čitav niz žrtava, a navodi se kako su žene zaposlene u spomenutim restoranima bila podvrnute neželjenim dodirima i poljupcima te neprimjerenim komentarima na račun njihovog izgleda. Primjedbe upućene voditeljima restorana, kako su naveli bivši zaposlenici, jednostavno su bile odbijene.

"Batali i Bastianich su stvorili nedopustivo radno okruženje i dopustili sramotno ponašanje", rekla je glavna državna odvjetnica pa dodala kako bi svima trebalo biti jasno da to što je netko slavan ne znači da se ne treba držati zakona.

Batali i Bastianich nisu se žalili na presudu, a Bastianich je izjavio i kako su posljednje dvije godine bile godine za transformaciju te kako je, uključujući i situaciju s pandemijom koronavirusa, bilo prilike da se nauče brojne lekcije koje su mu zatim stvorile priliku da promijeni svoj način poslovanja i kulturu koju želi njegovati unutar restorana.

"Želim da svaka žena u restoranskoj industriji zna kako nije normalno biti seksualno uznemiravan na radnom mjestu, posebice ne samo zato što smo žene", rekla je Julianna Imperati, jedna od žrtava, prenosi World Newz Info.

Dobro je dodati i kako je istraga na temelju spomenutih optužbi pokrenuta još 2017. godine te kako je Batali instantno otpušten sa svih televizijskih projekata na kojima je bio angažiran, a 2019. godine Tanya Bastianich Manuali otkupila je njegov dio posla i ušla u partnerstvo s bratom. Joe Bastianich tada je izjavio kako nije bio u potpunosti svjestan stanja u restoranima te kako je tek povremeno čuo kako Batali na neprimjeren način komunicira s osobljem te ga je na to i upozorio. No, kako je rekao, morao je učiniti više. Bataliju pak ovo nije prva optužba za seksualno uznemiravnje, prva takva protiv nekadašnjeg slavnog chefa seže još iz 2005. godine. Cijeli tekst o tijeku suđenja možete pročitati na World Newz Info i NBC New York.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:16