Preporuka dobra kao kruh

Kratka priča o jednoj knjigo-kuharici koja nas je očarala i najboljem kruhu koji smo nakon čitanja ispekli

Naša novinarka donosi dvije preporuke - onu za dobro štivo i kruh koji, vjerujte nam, morate isprobati!

Cijenim dobro gastronomsko štivo, obožavam kuharice, a u posljednje vrijeme posebno me privlače one koje, osim recepta, donose i posebnu priču. Ovog srpnja na talijanskim plažama čitala sam odličan "Okus" Stanleyja Tuccija, a potom sam se u rujnu, pod zagrebačkim jesenskim suncem, zaljubila u "Breadsong" Kitty i Ala Taita. Da ne bih previše kvarila doživljaj, reći ću samo kako priču o borbi s anksioznošću vrckave tinejdžerice koju izliječiti može samo pečenje kruha s njezinim zabrinutim, pomalo sumnjičavim ocem moraju pročitati svi koji upravo u miješenju tijesta i hrskavoj korici svježe pečenog kruha pronalaze veliku životnu radost.

image
Lidija Lončarić

Ova me knjigo-kuharica natjerala da plačem i glasno se smijem u isto vrijeme, a još važnije, da nakon nekoliko mjeseci pauze napokon nahranim svoj kvasac i ponovno krenem peći. Kitty i Al, naime, u svojim usporedno ispričanim pričama često spominju različite vrste kruha i peciva kojima su "kupili" cijelo susjedstvo i koje danas nude u svojoj pekarnici u Watlingtonu, a meni je za oko posebno zapeo onaj od tostiranog sezama i misa.

Čitajući njihove opise, gotovo da sam u nosu i na jeziku mogla osjetiti orašaste arome sezama i slan, moćan miso. Nije mi preostalo ništa drugo već da se bacim na posao, posvetim ovom kruhu maksimalnu količinu ljubavi, baš kao što to čine Kitty i Al, i strpljivo čekam trenutak kada ću napokon podići poklopac svoje teške, crvene gusane posude. I reći ću vam jedno, ovaj kruh najbolji je koji sam do sada ispekla, a vrlo lako i jedan od najboljih koje sam kušala. Kada sam ga izvadila iz pećnice, cijeli stan satima je mirisao na sezam, a kada sam ga pohlepno otvorila još vrućeg, jedva sam se zaustavila da kruh od otprilike jednog kilograma u trenu ne pojedem sama, s malo maslaca i cvijeta soli.

image
Lidija Lončarić
image
Lidija Lončarić

Toliko je dobar da sam, dok je još bio vruć, ponovno nahranila kvasac i zamijesila tijesto kako bih ga idućeg dana odnijela na posao i sreću podijelila s kolegama. Znala sam da će ga oni znati cijeniti. Je li zbilja bio toliko dobar, čini mi se, najbolje govori to da upravo o ovom kruhu i ovoj knjizi čitate na ovim stranicama.

I najvažnije za kraj, knjigu možete kupiti na wordery.com, a kruh ćete ipak morati zamijesiti sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:44