Ne možeš mu odoljeti

Dok cijena rog paprike na padne, radimo lažni ajvar gotov za samo pola sata

 Privatna Arhiva
Za ovaj recept ne treba velika količina paprike pa i priprema traje kratko, taman za gušt svima nama koji ne možemo dočekati onaj pravi

Na tržnice su stigle rog paprike, no njihova cijena još uvijek nije popularna kako bismo si priuštili količine od kojih bismo napravili poštenu zalihu za zimnicu. Stoga izdvajamo tek 3, odnosno 4 eura za kilogram i radimo brzi, lažni ajvar gotovo za 30-ak minuta. Bit će to dovoljno kako bismo utažili želju za omiljenim namazom i dodatkom mnogim mesnim jelima i temeljcima dok se cijena njegovoj osnovnoj namirnici ipak malo ne snizi. Naravno, ako želite i ovom ajvaru možete i ne morate dodati patlidžan, a dodatno obogatiti ga možete i začinima, odnosno ljutinom po vlastitom ukusu.

image
Privatna Arhiva

ULOV S DOLCA: Ovo je jedan od najboljih ajvara koje smo jeli, rade ga u mjestu kraj Leskovca i košta 7 eura

Trebat će vam:

8 komada rog paprike
2 žlice ulja
4 režnja češnjaka
2 žličice soli
začini po želji

Priprema:

Paprike za ajvar najčešće se peku na roštilju ili u pećnici, ali najbrža opcija je pečenje u tavi. Ako se odlučite peći ih u tavi, tada to napravitu u onoj koja ima poklopac, najbolje stakleni da možete nadzirati "situaciju".

Paprike operite, posušite i stavite peći na srednje jakoj vatri na malo masnoće. Kada su sa svih strana jednako pečene paprike prebacite u vatrostalnu posudu ili zdjelu koju ćete prekriti prozirnom kuhinjskom folijom i ostaviti ih da se ohlade.

Kad su se ohladile, foliju uklonite i prionite na najzahtjevniji korak ovog recepta - guljenje paprika i čišćenje od sjemenki.

Očišćene paprike stavite u blender, dodajte im ulje, očišćenie režnjeve češnjaka, sol i začine po želji i izblendajte do željene gustoće.

Dobiveni ajvar uspite u sterilne staklenke, dobro ih zatvorite i pohranite na tamnom i hladnom mjestu.

Ako ste, pak, lijeni pripremiti pravi domaći ajvar, donosimo pet pakiranja koja vas neće razočarati. Testirali smo ih lani, a još uvijek nismo pronašli bolje od njih - provjerite. Također, ovdje je sve što vam treba da ajvar bude savršen, pa i popis grešaka koje možda radite, a da ih niste bili svjesni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:31