Što ste pekli 2023.

Najpopularniji recepti Dobre hrane: za ovim ste slasticama žudjeli tijekom protekle godine

Tražite li recepte za deserte kojima možete dostojno zaokružiti trenutnu i poslaviti nadolazeću godinu, s ovih šest ideja ne možete pogriješiti, a oduševit će i vas i vaše goste

Protekla godina prošla je u znaku sjajnih priča, otvaranja novih mjesta, velikih i malih promjena na domaćoj i stranoj gastro sceni, ali i, ono najbitnije, u znaku dobre hrane. Među našim najčitanijim tekstovima ove godine, među ostalim, našlo se i nekoliko odličnih recepata za slastice kojima se i sami volimo vratiti i koje ćemo ove godine pripremati i za novogodišnje slavlje. Osim klasika kao što su salenjaci, kiflice i sipana pita, među receptima koji su se čitateljima Dobre hrane svidjeli najviše našli su se i kućna varijanta najboljih keksa u gradu, zagrebačkim gurmanima omiljeni maritozzi i grčka slastica koju su u ljeto 2023. godine radili na svim stranama svijeta. Donosimo vam listu naših najčitanijih slatkih recepata.

SALENJACI DRAGANE KOVAČEVIĆ

Iako su klasični salenjaci uvijek dobrodošla slastica na svakom stolu, ovih dana, pred kraj godine, posebno vas je zainteresirala moderna varijanta recept za koju nam je ustupila slastičarka porečkog restorana Spinnaker, Dragana Kovačević. Kako nam je rekla, miris kuhanog vina i pečenog salenjaka pamti iz djetinjstva i upravo je zato te dvije uspomene odlučila spojiti u jednu i napraviti svoju verziju omiljene slavonske slastice.

Moderni salenjaci

image
Tomislav Kristo/Cropix

NAJBOLJI KEKSI U GRADU

U malom lokalu u zagrebačkoj Gajevoj ulici od travnja ove godine peku se najbolji keksi u gradu. Rade ih majka i kći, Gordana i Sara Brašnović, i toliko su popularni da iz vitrine nestaju dok su još vrući. U Cooksiću, kako su nazvale svoju malu slastičarnicu, prodaju samo jednu vrstu keksića, one s komadićima čokolade, a sezonski u ponudu ubacuju i specijalne kombinacije kao što je ovih blagdana bila ona s orasima.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Keksi s komadićima čokolade

image
Biljana Blivajs/Cropix

KIFLICE IZ ZAGREBAČKE SLASTIČARNICE

U video specijalu koji smo nedavno snimili u zagrebačkoj slastičarnici Meli, osim medenjaka i keksića s oblatnom, vlasnica Melani Varda pokazala nam je kako se rade meke, prhke i slatke vanili kiflice. Ako ste ih i preskočili ovog Božića, možda je upravo novogodišnje slavlje dobar povod da se vratite ovom klasiku i dodate ga na svoj slatki dio stola.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Kiflice

image
Biljana Blivajs/Cropix

STARINSKA SIPANA PITA

Iz blagdanskih slastica prebacujemo se na klasik s jabukama koji je ove jeseni, baš kao i nekoliko proteklih, osvojio društvene mreže. Budući da se jabuka uvijek nađe pri ruci, dobra je ideja i za voćni kolač usred zime, a kako se priprema prava sipana pita, svojevremeno nam je otkrio kreator sadržaja za društvene mreže Darko Kontin.

Sipana pita s jabukama

image
Darko Kontin

GRČKA SLASTICA BILA JE HIT U SVIJETU

Ako u hladnjaku imate kore za savijače, jaja i slatko vrhnje i limun, a u zamrzivaču šaku borovnica, spremni ste za pripremu grčke slastice koja je na ljeto 2023. godine totalno zaludjela društvene mreže. Priprema je više nego jednostavna, nije potrebno mutiti baš nikakav biskvit niti kremu i cijela stvar je gotova u manje od sat vremena. Umjesto borovnica, uvijek možete koristiti i komadiće čokolade, orašaste plodove po želji, sušeno ili sezonsko voće koje vam je pri ruci.

Zgužvana pita iz Grčke

image
Lidija Lončarić

POČETAK GODINE UZ MARITOZZE

Na kraju, vraćamo se na početak godine prošle godine i slatki hit o kojem se među zagrebačkim gurmanima nije prestajalo pričati. Maritozzi iz pekarnice Noel Bread&Deli tada su osmislili pekar Nikša Mandić i slastičarka Celeste Urlich, a s nama su i podijelili recept. Kombinacija rogača i naranče nikad nije bila tako dobra, a još kada ovu talijansku poslasticu napravite u vlastitoj kuhinji, cijela priča postaje za nijansu bolja.

image
Vedran Peteh/Cropix

Maritozzi s rogačem i narančom

image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 19:05