SLANO I SLATKO

Volite grickalice, ali ste odlučili hraniti se zdravije? Imamo dva top recepta za domaći čips, mogli bi vam se svidjeti

Ove sušene kolutiće možete ponijeti na izlet, na posao, dati djeci i starijima, samo ne zaboravite ih čuvati u dobro zatvorenoj kutiji

Nakon što smo uživali u brojnim kolačima od jabuka naše suradnice Slavice Šagolj, među kojima su bile fine košarice od lisnatog tijesta s jabukama, torte od pirea od jabuka i cheesecakea s jabukama i pistacijom, vrijeme je da za početak godine malo stanemo na loptu i pripremimo tek kakvu grickalicu od jabuka, poput ovog hrskavog čipsa.

Ostavite recept za cimet rolice s jabukom i najsočniji biskvit s jabukama za posebne prilike, a pripremite dehidrator ili pećnicu, ovisno s čim raspolažete, oštar nož i Gala ili Fuji jabuke. Ova će grickalica osvojiti sve vaše ukućane, a ako spremite više komada, samo ih držite u dobro zatvorenoj kutiji kako ne bi prebrzo izgubili hrskavost.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

ČIPS OD JABUKA

Trebat će vam:

5 jabuka Gala ili Fuji
sok pola limuna
1 žlica meda
cimet

Priprema:

Jabuke dobro operite ispod mlaza hladne vode. Narežite ih na tanke ploške. Da bi kriške bile jednake debljine, poslužite se ribežom koji ima nastavak za takvu vrstu listića. U posudu stavite limunov sok, med i cimet. Plitki veliki lim obložite papirom za pečenje. Svaku krišku jabuke obložite pripremljenom smjesom i slažite u lim. Tako pripremljene jabuke stavite u pećnicu te ih sušite oko dva sata na temperaturi od 100 °C ili u dehidratoru ako ga imate. Ako čips nije dovoljno hrskav, ostavite ga još pola sata u pećnici. Prije posluživanja ga ohladite. Ako poželite da bude još malo slađi, posipajte ga šećerom u prahu prije posluživanja.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

A ŠTO KAŽETE NA SLANU VARIJANTU?

Ako ste ipak raspoloženi za slanu grickalicu, izvadite dehidrator i potražite koju zaboravljenu glavicu luka! Duga termička obrada ublažit će njegovu ljutinu tako da nećete imati problema s tipičnim mirisom luka, a do izražaja će doći slatkoća ovog povrća.

ČIPS OD DEHIDRIRANOG LUKA

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:51