FILMSKI KLASIK

Znate li zašto se koktel French 75 tako zove, u kojem se filmu javlja i kako ga spremiti?

Barmen Karlo Ferenčak iz zagrebačkog Noela pripremio je ovaj jak, ali osvježavajući koktel, kao i njegovu modernu inačicu

Zamolili smo zagrebačke barmene da nam pokažu kako spremiti pet filmskih klasika te da zatim osmisle svoje inačice atraktivnih koktela koji su doživjeli i svojih pet minuta filmske slave. Jaki koktel na bazi džina, izvorno nazvan po 75-milimetarskom pištolju iz Prvog svjetskog rata, na našem se popisu našao jer se to piće pojavilo u jednom od kultnih crno-bijelih filmova iz 1950-ih.

image

Snimatelj Arthur Edeson, Humphrey Bogart i Ingrid Bergman, "Casablanca" 1942.

The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/hollywood Archive/profimedia

Upravo se French 75 ispija u lokalnom baru u kojem se odvija radnja Oscarima nagrađene romantične drame "Casablanca" iz 1942. godine, redatelja Michaela Curtiza. Glavne uloge u filmu pripale su Humphreyju Bogartu, Ingrid Bergman i Paulu Henreidu koji glume ljubavni trokut.
image

Humphrey Bogart i Ingrid Bergman, "Casablanca" 1942.

Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Profimedia/Rights Managed/mary Evans Picture Library/profimedia

Jedan od slavnih Bogartovih citata iz filma koji je postao bezvremenski klasik sigurno ste čuli, a glasi: "Od svih lokala u svim gradovima u cijelom svijetu, ona uđe u moj". Riječ je pritom o kafiću Rick‘s Café Américain lika kojeg glumi Bogart, a u kojem French 75 teče u potocima. Želite li isprobati i neki drugi holivudski koktel iz našeg magazina, potražite recepte na poveznici!
image
Marko Miscevic/Cropix

image
Marko Miscevic/Cropix

FRENCH 75
30 ml džina
15 ml soka od limuna
10 ml šećernog sirupa
led
oko 50 ml pjenušca
korica limuna

image
Marko Miscevic/Cropix

U šejker ubacite sve sastojke osim pjenušca i dobro protresite. Procijedite sastojke u rashlađenu čašu za pjenušac, a potom dolijte pjenušac. Na kraju žlicom oprezno promiješajte koktel i dekorirajte svježom koricom limuna.
image
Marko Miscevic/Cropix

image
Marko Miscevic/Cropix


Ako ste savladali klasičnu recepturu i imate želju isprobati nešto novo, neka to bude modernizirana verzija ovog izvrsnog koktela. Barmen Karlo Ferenčak predlaže da ga spremite s džinom koji ste infuzirali kimom, a uz dodatak šećernog sirupa od pjenušca i kiseline s mentom.

FRENCH 75 BARMENA KARLA FERENČAKA

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:56