koristi se za izradu parfema

Ako nabavite ovu biljku, cijela kuća mirisat će po čokoladi i vaniliji!

 iStock

Voštani cvijet (Hoya carnosa (L.f.) R.Br.) je zimzeleni penjući grm iz porodice zimzelenovki (Apocynaceae). U narodu poznata kao biljka Hoya, ona je jedan od omiljenih zelenih ljubimaca kućanstva diljem svijeta jer osim što izgleda sjajno, ljudi se kunu da cijeli dom u kratkom roku zamiriši na čokoladu, ali i vaniliju. Cvjetovi ove biljke su različitih boja, od zelene, preko narančaste, ružičaste i crvene pa sve do bijele. Ponekad ti listovi mogu imati i srebrnaste mrlje.

image
iStock

Ova biljka se uzgaja u sobnim uvjetima, a koristi se za izradu parfema, losiona, pudera i drugih kozmetičkih preparata jer ima nevjerojatan miris.

Voštani cvijet ili Hoya obično voli neizravno svjetlo. Ako ste u mogućnosti, osigurajte joj direktnu sunčevu svjetlost od 2 do 4 sata, a ako se biljka nalazi uz prozor, morate obavezno imati zavjesu, kako biljka ne bi izgorjela na jakom suncu. Imajte na umu da je njeno prirodno okruženje džungla, a ona sama raste iz srušenog stabla. Stoga joj je potrebno sjenovito i vlažno okruženje.

image
iStock

Ako živite u kući ili stanu s malo svjetla, osigurajte joj fluorescentne žarulje koje će imitirati sunčevu svjetlost, prenosi Krstarica.

Što se zalijevanja tiče, ova biljka ne voli da se voda zadržava na dnu posude jer može doći do truljenja korijena. Kad vidite da je zemlja suha, zalijte biljku, ali nikakvim kemikalijama. Neka voda bude prokuhana i ohlađena na sobnoj temperaturi.

Isto tako, Hoya ne voli niske temperature, stoga je nikada ne izlažite nižoj od 20 stupnjeva jer to može uništiti cvijet. Najbolje ćete ju zaliti vodom u koju ste potopili ljusku jajeta i nakon tjedan dana, tu istu vodu iskoristite za svoju omiljenu mirišljavu biljku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:28