uradi sam

Izradite najljepši zimski terarij. Vrtlarica Marija Martinović otkriva sve trikove kako to odraditi uspješno

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Potrebni su vam: staklena posuda, mini-crnogorica i figurice po izboru

Siječanj može biti depresivan blagdan, ali i ne mora biti ako ga iskoristite za vesele i kreativne stvari i hobije. Ovaj put, predlažemo vam da izradite - zimske terarije.

Zimski terariji ne razlikuju se znatno od onih već viđenih biljnih terarija, jedina im je razlika što su - poluotvoreni. I dok se u zatvorenim terarijima koriste biljke koje traže vlažne uvjete za rast, u otvorenima se koriste biljke koje dobro podnose sušna razdoblja. Međutim, u poluotvorenim terarijima se koriste biljke koje vole "vlažne noge" i "suhu glavu", a u tom slučaju idealna je mini crnogorica.

Upravo su mini crnogorice, uz božićne zvijezde i božićne kaktuse, dostupne u ovo doba godine u svakom vrtnom centru i prodaju se kao alternativa božićnim drvcima. Razne sorte tog mini stabalca dostupne su na svakom koraku i mogu se saditi na otvorenom ili u zatvorenom. Pravilno posađenu mini ljepoticu tako možete sačuvati dugi niz godina.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Prednost takve mini crnogorice jest to što je tolerantna na tla s različitim razinama pH, pod uvjetom da joj je osigurana dobra drenaža. Zapravo, to se mini drveće jako dobro snalazi u pjeskovitom tlu kroz koje voda brzo prolazi. Iako je poželjno održavati tlo vlažnim, ta stabalca, kada se dobro ukorijene, mogu podnijeti i povremene suhe uvjete.

Treba napomenuti da sadnja mini crnogorice u tlo bogato hranjivim sastojcima stvara probleme. Takve su biljke prilagođene za uzgoj u siromašnim, pjeskovitim i dobro dreniranim tlima, s niskim sadržajem organske tvari.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Prisjetimo se da četinjače mogu narasti prilično velike kada su posađene na otvorenom, ali sadnja u tegli ograničit će njihov rast. Poput većine četinjača, ni ovakvom mini primjerku nije potrebna prihrana, osim ako primijetite da iglice nisu boje kakve bi trebale biti ili da ne raste onoliko koliko se očekuje. Bez obzira na to planirate li mini četinjaču držati na otvorenom ili kao sobnu biljku, potrebno joj je dosta svjetla. Uspijevat će na izravnom suncu koje joj je potrebno osigurati najmanje pet do šest sati dnevno. Premalo svjetla vrlo je brzo može sasvim oštetiti.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Evo, sada kad smo naučili osnove uzgoja tih mini ljepotica, okrenimo se izradi poklona. Terariji se u pravilu rade u staklenim posudama, što je vidljivo iz fotografija u ovom članku. Poželjno je da staklene posude na samom vrhu budu sužene ili djelomično pokrivene kako bi se vlaga i temperatura oko biljaka zadržavale. Iako se radi o crnogorici, za sadnju u staklenim posudama koristim supstrat za kaktuse. Takav supstrat je siromašan hranjivim tvarima, a opet dobro propustan i dovoljno rahli kako bi se biljka što bolje ukorijenila. Prije sadnje mini crnogoricu čistim od postojeće zemlje u kojoj je dotad rasla kako bih što bolje razmrsila korijenje i omogućila mu da se lakše širi u novim uvjetima. Po površini supstrata dobro je poslagati mahovinu, bez obzira na temu koju ste odabrali za svoj terarij. Mahovina sprečava pretjerano isušivanje tla, a samim time i vama daje više vremena za druge poslove jer nećete stalno morati provjeravati razinu vlage.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Nakon ove osnovne izrade vrijeme je da prepustite mašti da odradi svoje jer na red dolaze dekoracije! Kućica vilenjaka, šumske životinje ili razne ljudske figurice detalji su koji će vaš terarij učiniti jedinstvenim i personaliziranim te će unijeti dušu u cijelu priču. Osobno u zimskim terarijima volim koristiti figurice šumskih životinja jer u stvarnosti su toliko plahe da ih je gotovo nemoguće sresti, pa je to jedini način kako uživati u njima, a vama ostavljamo dovoljno vremena da do blagdana izradite barem jedno ovakvo neponovljivo remek-djelo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:21