Egzotika u domu

Uzgoji biljku od ostatka ananasa: Kako listove koje bacimo pretvoriti u novu egzotičnu biljku

Unsplash

 Lisa Amann
Za uspješan rezultat važno je prilikom kupnje ploda paziti da je ‘kruna‘ voćke zdrava, svježa i zelena

Hrvoje Kovač iz Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu objašnjava kako listove ananasa, koje obično bacimo, jednostavno pretvoriti u novi kućni ukras.

S obzirom na to da je ispred nas vrijeme detoksikacija, ali i prehlada i gripa, pretpostavljam da će većina naših sugrađana posegnuti za dodatnom dozom vitamina u vidu naranča, mandarina, limuna i ostalih citrusa. Međutim, vjerujem da će se na meniju pronaći i pokoji plod ananasa, čisto da razbije monotoniju citrusa.

Ananas (lat. Ananas comosus) je biljka iz porodice Bromeliaceae. Porijeklom je iz Južne Amerike, ali se danas uzgaja širom svijeta. Unatoč tome što se uglavnom uzgaja u tropskim krajevima, prilično je dostupna voćka u našim trgovinama. Upravo iz tog razloga sam vam danas odlučio prikazati način na koji možete uzgojiti vlastitu biljku od ostataka voćke.

image

Unsplash

Yurii Khimanin
​​

ODABIR PLODA

Pri odabiru ploda ananasa u trgovini, obratite pažnju na listove ("krunu" ili "čuperak" ananasa), koji moraju biti svježi, intenzivnije zelene boje. Posebnu pažnju obratite na to da listovi nisu ozlijeđeni i nagnječeni.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Potrebno je: plod ananasa, nožić, pijesak, crepići za drenažu, zemlja za cvijeće i veća plastična vrećica

Nožićem izrežite tzv. 'krunu' ananasa, odnosno zelene listiće, zajedno s manjim dijelom ploda.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Potom uklonite taj mesnati dio ploda i višak listića na način da dođete do tvrde srčike.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

To je onaj vlaknasti, središnji dio ploda koji se obično uklanja prije jela. Nakon toga ostavite reznicu jedan dan na zraku da se dobro osuši. Na taj način ćete izbjeći preveliku vlažnost, koja može uzrokovati truljenje.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Slijedećeg dana pripremite lončić i na dno stavitie crepiće za drenažu.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Oni će spriječiti začepljivanje rupica za odvodnju zemljom. To je iznimno važno, obzirom da je ananas biljka koja ne podnosi preveliku vlažnost. Na crepiće stavite sloj pijeska, otprilike 2 cm.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Potom pomiješajte malo pijeska sa zemljom za cvijeće, pa tu mješavinu stavite na pijesak.

image
Berislava Picek/ CROPIX

U zemlji napravite udubinu prstima, kako ne biste ozlijedili reznicu prilikom utiskivanja. Lagano utisnite reznicu u udubinu, pa obilno zalijte.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Ananas ne voli veliku vlažnost, stoga je nemojte obilnije zalijevati i pazite da se voda iz lončića dobro iscijedi prije nego što ga vratite na podložak.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Lončić s posađenom reznicom stavite u plastičnu vrećicu, u koju upuhnite zrak, i dobro je zavežite (slika 8). Na taj način će se unutar vrećice stvoriti mikroklima potrebna za rast i razvoj biljke.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Tako posađenu reznicu ostavite na svjetlom i toplom mjestu kroz tri, četiri tjedna. Tek nakon tog perioda otvorite vrećicu i ukoliko je zemlja suha, zalijte i ostavite lončić da se voda dobro iscijedi. Potom ga vratite u vrećicu, u koju ponovo upuhnite zrak i dobro zatvorite. Nakon otprilike još tri, četiri tjedna, možete ukloniti vrećicu. U tom periodu od ukupno osam tjedana, od same sadnje, trebalo bi doći do stvaranja korijena.

image

Unsplash

Vino Li

JESTE LI ZNALI

Ananas je kultiviran još u vrijeme prije Kolumba. U ono vrijeme bio je raširen širom Južne i Srednje Amerike. Koristio se kao lijek, u prehrani, ali i proizvodnji vina. Kristofor Kolumbo ga je 1493. godine donio u Stari svijet, sa svog drugog putovanja. Riječ ananas potječe iz gvarani jezika (naná) što znači isto, a prema dostupnoj literaturi, prvi put ju je upotrijebio André Thevenet 1555. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2024 00:59