Projekt za deset

Pogledajte kako je vrata svoje perilice posuđa umotao u bakar u jedno poslijepodne i nije požalio!

 MICHAEL CLIFFORD/
Drew Michael Scott zna da svoje bakrene lonce i tave ne bi trebao stavljati u perilicu posuđa, ali to ga nije spriječilo da sam uređaj prekrije ovim metalom

Za svoju kuhinju, kreator koji stoji iza web stranice Lone Fox zamijenio je vrata na Samsung perilici posuđa od nehrđajućeg čelika u čvrstu bakrenu ploču koja ne samo da izgleda sjajno uz njegove tamno smeđe ormariće, već se slaže s navedenom kolekcijom posuđa.

Potreban materijal:

  • Odvijač
  • Puni bakreni lim
  • Dvije cijevi od epoksida ojačanog čelikom
  • Olovka
  • Škare
  • Stezaljke
  • Metalni strugač
  • Drvena žlica
  • Dodatno: bakrena šipka od stalka za lonce za ručke
  • Bušilica
  • Vijci
  • Kliješta
  • Krilate matice
image
MICHAEL CLIFFORD/

Korak 1: Uklonite ploču

Isključite perilicu posuđa i otvorite je. Trebali biste moći ukloniti prednju ploču s unutarnje strane vrata stroja. Nakon kratkog mrdanja i pomicanja žica s puta, prednji dio bi trebao iskočiti. Ostavite vrata sa strane. Zatim odvrnite postojeću ručku.

Korak 2: Računajte na svjetla

Scottova perilica posuđa imala je tri sićušne rupe na prednjoj strani za svjetla. Ako trebate uzeti u obzir i gumbe ili osvjetljenje, položite ploču perilice posuđa na ravnu površinu i na nju stavite list slikarskog papira. Izrežite papir tako da odgovara dimenzijama vrata, uzimajući u obzir sve četiri strane kao i prednju stranu. Zatim olovkom lagano nacrtajte sve rupe tako da se oznake prenesu na papir. Upotrijebite bušilicu za rupe kako bi oznake bile još jasnije. Ovo je vaš predložak.

Korak 3: Smanjite ga

Položite papir na bakreni lim i pričvrstite ga plavom trakom. Odrežite višak metalnim škarama (Scott je ostavio otprilike 2,5 cm dodatnog lima na sve četiri strane). Ponovo izvucite bušilicu i napravite otvore za svjetla u bakrenom limu.

image
MICHAEL CLIFFORD/

Korak 4: Spojite staro i novo

Zatim ploču vaše perilice posuđa smjestite ravno na stolu, licem prema gore, počnite nanositi tanak sloj epoksida preko njezine površine. Upozorenje: morat ćete raditi brzo jer je vrijeme sušenja ljepila samo šest minuta. Metalni strugač omogućit će vam brzo i ravnomjerno nanošenje ljepila.

Nježno postavite bakreni lim na vrh vrata, koristeći rupe za svjetla kao vodič za savršeno poravnanje. Ostavite da se stvrdne, stavite nekoliko knjiga na vrh bakrenog lima kako biste pomogli procesu. Scott je čekao oko sat i pol, ali upute za proizvod sugeriraju do šest sati vremena stvrdnjavanja.

image
MICHAEL CLIFFORD/

Korak 5: Zamotajte rubove poput poklona

Rukama lagano presavijte metal koji visi oko rubova ploče perilice posuđa. Za uredne kutove, napravite mali rez škarama, a zatim upotrijebite kliješta za nakit kako biste uredno presavili i pritisnuli foliju. Zatim odrežite višak materijala, ostavljajući samo ¼ bakrenog lima oko obruba (ostatak će biti skriven iza vaših ormarića). Želite da bude što čvršće zamotan, stoga nastavite gužvati rubove drvenom žlicom jer neće oštetiti površinu. Gdje je potrebno, nanesite dodatni epoksid ili upotrijebite knjige, stezaljke, slikarsku traku ili vijke kako biste u potpunosti zabrtvili metal sa strana.

image
MICHAEL CLIFFORD/

Korak 5: Zamijenite detalje

Scott je također odlučio zamijeniti ručku perilice posuđa. Tehnički gledano, pokazalo se da je držač za lonce savršene veličine. Da biste učinili isto, preokrenite gotovu ploču i pronađite rupe na kojima je bila montirana stara ručka. Kliještima lagano pritisnite u otvore, tek toliko da ostane mala udubina s prednje strane. Okrenite vrata i označite ta udubljenja olovkom prije nego što ih probušite. Scott je koristio vijke, leptiraste matice i montažne ploče kako bi pričvrstio svoju novu mjedenu šipku na mjesto. Na kraju, zgrabite originalne vijke uređaja i ponovno pričvrstite svoju potpuno novu ploču.

image
MICHAEL CLIFFORD/

Rezultat

Bakar je materijal koji se stalno mijenja. Kako metal s vremenom reagira s ugljičnim dioksidom i vodom, površina će poprimiti plavo-zelenu boju patine - ali to će u ovom slučaju potrajati, ističe Scott. "Mislim da bi bilo super da pozeleni, ali ova bakrena folija ima premaz koji bi se morao istrošiti prije nego što stvarno počne oksidirati", kaže on. A Scott još nije završio s materijalom: planira upotrijebiti dodatne komade otpada za oblaganje otvorenih polica i možda čak pokriti fronte svojih ormarića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 23:44