Arhitektura koja impresionira

Najutjecajnije zgrade 2017. godine

 

Diljem svijeta neka od najvećih imena u arhitekturi, uz tek poneku zvijezdu u nastajanju, ove su godine dovršila građevine koje impresioniraju svojim atraktivnim izgledom i u gradove u kojima se nalaze unose razigranost i inovativnost te pritom oduzimaju dah. Ovo su najimpresivnije zgrade nastale u protekloj godini!

Chaoyang Park Plaza, MAD Architects (Peking)

Projekt briljantnog osnivača tvrtke MAD Architects Maa Yansonga, pekinška Chaoyang Park Plaza harmonični je spoj forme i funkcije. Smještena uz rub gradskog Chaoyang parka, ova građevina nadahnuta je prirodnim krajolikom, a simbolizira tradicionalni istočnjački pristup urbanoj arhitekturi prema kojem zgrada i priroda nisu neovisni jedno o drugom nego se uvijek nadopunjuju!

Louvre Abu Dhabi, Jean Nouvel (U.A.E.)

Gotovo sve što Jean Nouvel projektira zadivi svijet arhitekture i to s dobrim razlogom. Ovaj renomirani arhitekt i dobitnik nagrade Pritzker posljednjih pola stoljeća crpi inspiraciju iz gotovo svakog kutka svijeta, a ni njegov posljednji projekt nije iznimka. Smješten na otoku Saadiyat ovaj muzej spaja sunce, more, umjetnost i arhitekturu. Posebnu pozornost privlači impozantna kupola ove građevine koja u sebi sadrži neke od najskupljih svjetskih umjetnina, uključujući sliku Salvator Mundi od Da Vincija vrijednu 450 milijuna dolara. Tijekom dana sunce prodire kroz geometrijske otvore izrezane iz strukture kupole čime se u unutrašnjosti stvara posebna atmosfera. Nouvel se pobrinuo da ta čarobna atmosfera potraje i kada sunce zađe pa je tako strop građevine ukrašen s čak 7,850 zvijezda koje noću svijetle.

Lascaux IV, Snøhetta (Montignac, Francuska)

Smješten u središnjem dijelu južne Francuske, muzej Lascaux IV nastao pod vodstvom dizajnerske tvrtke Snøhetta pravo je oličenje suprotnosti. Elegantno dizajniran, ovaj muzej poziva posjetitelje da istraže neke od najstarijih pećinskih crteža na svijetu u nizu fantastičnih izložbi. Smješten u prekrasnoj udolini Vézère, Lascaux IV doima se kao da je urezan u krajolik zbog čega posjetitelji imaju osjećaj kao da ulaze u samu zemlju.

Muzej suvremene umjetnosti Afrike Zeitz, Thomas Heatherwick (Cape Town, Južna Afrika)

Stvoren pod palicom Thomasa Heatherwicka, utemeljitelja londonske dizajnerske tvrtke Heatherwick Studio, Muzej suvremene umjetnosti Afrike Zeitz (Zeitz MOCAA) splet je galerija smještenih u adaptirani silos iz 1920-ih. Najveći izazov bilo je dizajnirati muzej koji će nadahnuti građane Južne Afrike nenaviknute na tu aktivnost da posjete prostor. Umjesto da sruši zapuštenu građevinu, arhitekt je odlučio graditi na njoj i oko nje te tako omogućiti da njegova povijest postane dio konačnog dizajna. S vrha muzeja posjetitelji mogu vidjeti i otok Robben gdje je Nelson Mandela bio zatvoren 18 od 27 godina svoje zatvorske kazne.

Musée Yves Saint Laurent, Studio KO (Marrakech, Maroko)

Smješten u Marrakechu u Maroku, Musée Yves Saint Laurent posvećen je slavnom dizajneru rođenom u Alžiru. Projekt je tvrtke Studio KO i nalazi se u blizini Jardin Majorelle, doma Saint Laurenta i Pierrea Bergéa. Po uzoru na dizajnerska ostvarenja samog Yves Saint Laurenta, građevina je kombinacija delikatnih i snažnih linija te primjer estetike koja je u isto vrijeme i minimalistička i raskošna. Fasada je sagrađena od lokalno izrađenih terakota cigli, a svojim zemljanim izgledom stapa se s pustinjskim okolišem koji ju okružuje. U muzeju se nalazi impresivna kolekcija od preko 5 tisuća pojedinačnih komada odjeće i 15 tisuća modnih dodataka ovog slavnog dizajnera.

V&A muzej, AL_A (London)

Od ljeta posjetitelji Viktorija i Albert muzeja u Londonu mogu uživati u veličanstvenom novom dvorištu koji je dizajnirala Amanda Levete iz londonske tvrtke AL_A. Njen zadatak bio je složen jer je trebalo dodati hrabri dizajn tradicionalnom muzeju od crvene opeke tako da nevidljivi dio muzeja postane vidljiv. Arhitektica je to ostvarila projektom dvorišta s više od 10 tisuća porculanskih pločica i oštrih kutova koje jednostavno privlači posjetitelje da istraže prostranu novu galeriju ispod razine zemlje.

Apple Park, Foster + Partners (Cupertino, Kalifornija)

Novo sjedište planetarno uspješne tvrtke Apple projektirao je arhitekt Norman Foster, još jedan dobitnik prestižne nagrade Pritzker koji je odgovoran za neke od najinovativnijih građevina na svijetu. Foster je u projekt uključio zamisao Stevea Jobsa koji je inzistirao da se pobrišu granice između građevine i prirode pa je tako najnovija zagrada tvrtke Apple osmišljena tako da diše. Doslovce. Naime, u svakom krovu nalazi se skriveni ventilacijski sustav koji provodi zrak u zgradu i ponovno ga propušta van. Poštujući želje Stevea Jobsa, Foster je osmislio sustav koji omogućuje zaposlenicima da tu i tamo osjete lagani povjetarac kao da se nalaze na otvorenom. Pomoću brojnih senzora zgrada može održavati optimalnu temperaturu zraka i to upravo uvlačeći i ispuštajući prirodni zrak.

Knjižnica Tianjin Binhai, MVRDV (Tianjin, Kina)

Sa sigurnošću možemo reći da se niti jedna knjižnica na svijetu ne može usporediti s knjižnicom Tianjin Binhai Library. Djelo tvrtke MVRDV, ova zadivljujuća bijela struktura sadrži vijugave redove knjiga koji omogućuju posjetiteljima da hodaju između različitih polica. Posebnu energiju ove knjižice zapravo ne stvaraju knjige niti neobične police, nego sferična kupola koja djeluje poput golemog oka i nalazi se u sredini građevine.

LEGO kuća, Bjarke Ingels Group (Billund, Danska)

Smještena u istom gradu u kojem su slavne šarene kockice izmišljene, LEGO kuća tvrtke BIG ostvarenje je snova svih koji su kao djeca obožavali ove plastične igračke. Zgrada je otvorena za javnost, a u njoj se nalazi 23 milijuna Lego kockica raspoređenih kroz nekoliko izložbenih prostora koji su namijenjeni poticanju kreativnih, kognitivnih, društvenih i emocionalnih vještina djece.

Maggie’s Centre, Steven Holl Architects (London)

Steven Holl nije tipični arhitekt. Ovaj kreativac inspiraciju pronalazi u svemu od Matisseovih specifičnih oblika do svjetiljki, koristeći se vodenim bojama dok dizajnira svoje zgrade. Nedavno dovršen Maggie’s Centre, centar je za pacijente oboljele od raka u Londonu. Raznobojni stakleni paneli izgledaju kao da plešu duž fasade ove impresivne zgrade.

Beirut Terraces, Herzog & de Meuron (Libanon)

Arhitekti iz tvrtke Herzog & de Meuron potpisuju kompleks Beirut Terraces koji je pravi dokaz da neboderi ne moraju biti goleme nakupine metala. Elegantan dizajn ove tvrtke stoji poput otoka u moru ljudi, pogotovo jer je Beirut jedan od najuzbudljivijih i mnogoljudnijih gradova na Srednjem Istoku. Na svakom katu nalazi se otvorena terasa koja omogućuje vlasnicima da šeću na otvorenom uz neprekinuti pogled na grad koji se nekada smatrao Parizom Srednjeg Istoka.

Izvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:40