POPLAVA SPOMENIKA

Pogledajte kip kraljice Elizabete, prijeti joj slična sudbina kao i Tuđmanovim spomenicima: ‘Grozan kič‘

Nova skulptura

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/alamy/alamy/profimedia
Kritičar The Telegrapha smatra da je Pratley pretvorio pokojnu kraljicu u jezivu himeru s haljinom koja kao da je izašla iz Frozena.

Osamnaest mjeseci nakon smrti kraljice Elizabete II., općine i institucije diljem Britanije otkrivaju kipove u njezinu čast. Prvi u nizu, čiji je autor londonski kipar Hywel Brân Pratley, ovih je dana inauguriran u gradu Oakhamu, a prikazuje kraljicu kao mladu majku okruženu svojim voljenim psima. Ove jeseni, pak, vlasti u gradu Newcastle-under-Lyme planiraju otkriti rad u bronci Andyja Edwardsa koji prikazuje kraljicu kako se smiješi i drži cvijeće. Lokalne vlasti Test Valleya, u južnoj Engleskoj, također ove godine planiraju otkriti dvije skulpture kraljice koje je izradila Amy Goodman, od kojih je jedna prikazuje kako maše prolaznicima. Planira se i službeni spomenik kraljici iza kojeg stoji posebni odbor koji su osnovali kraljevska obitelj i britanska vlada, a trebao bi biti otkriven 2026. godine.

Kip u Oakhamu izazvao je različite komentare, nekima se dopao, drugima baš i ne. Među potonjima je kritičar The Telegrapha koji smatra da je Pratley pretvorio pokojnu kraljicu u jezivu himeru s haljinom koja kao da je izašla iz Frozena.

Također, drži da stravičan dojam koji ostavlja novi kraljičin spomenik dokazuje da je vrijeme kipova gotovo te da je pojava modernizma trebala označiti kraj ovakvim monstruoznim radovima.

No, autor kipa u jednom je intervjuu rekao da mu je namjera bila prikazati kraljicu onako kako je se sjeća većina Britanaca, kao "gotovo majčinsku figuru". Također želja mu je potaknuti interakciju s promatračima, da djeca sjede na kraljičinim korgijima.

Graham Smith iz antimonarhističke organizacije Republic smatra da se pretjeruje sa svom tom pompom oko kraljice pa tako i spomenicima. "Možda da se malo odmorimo", rekao je Smith, dodajući da je bilo i boljih ljudi za slavlje na javnim mjestima. Nedavno otkrivanje kraljičina kipa u Oakhamu, međutim, pokazalo je jednu posve drugačiju percepciju od njegove. Brojni stanovnici i turisti stajali su u redu kako bi napravili selfije ispred nove gradske znamenitosti.

Slično se, podsjetimo, događalo u Hrvatskoj, nakon što je umro prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, pa smo pisali o poplavi loših spomenika koji su mu posvećeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:45