'BLAGOVATI NA TRAGU KLASIKA'

Što jedu Gombrowiczevi, Cohenovi, Genetovi likovi

 Hajdinjak/CROPIX

U varaždinskom restoranu Palatin jučer je predstavljena kuharica “Blagovati na tragu klasika” Irene Lukšić s tristotinjak recepata iz sedamdesetak djela objavljenih u biblioteci Na tragu klasika u razdoblju od 2004. do 2011. godine.

Uz recepte iz knjiga Viktora Pelevina, Witolda Gombrowicza, Ilje Stogoffa, Sama Sheparda, Leonarda Cohena, Jeana Geneta..., ova neobična kuharica sadrži i zgode iz života urednice, povlaštene recepte iz kuhinje uglednih književnika, mišljenja o knjigama s internetskih foruma, isječake iz novina, a njezinom predstavljanju prethodila je premijerna izvedba scenske igre “Stoliću, prostri se!” u režiji Dubravka Torjanca.

Običaj u svijetu

Irena Lukšić, koja je četiri puta osvojila Kiklopa za biblioteku i urednicu godine upravo za knjige iz ove Disputove biblioteke, istaknula je: - Duhovna i materijalna hrana čine jedinstvo, a ova je knjiga nastala spontano iz svijesti da je jezik taj koji kuha. Kod nas to nije običaj, ali u svijetu ovakve knjige nisu rijetkost, pa tako postoje čak i agenti specijalizirani upravo za taj tip naslova: knjige recepata iz filmova Woodyja Allena, iz Shakespeareovih drama, Disneyjevih crtića....

Za ljude koji vole čitati

U varaždinskom restoranu poslužena su i jela iz kuharice, a predstavljačica knjige Ana Ugarković naglasila je kako ju je već sama ideja oduševila jer se i ona nerijetko, potaknuta nekim književnim tekstom, odvažila napraviti neko jelo.

- Ovo je idealna knjiga za ljude koji vole čitati, ali mislim da će na kraju, ipak, zbog svih tih primamljivih recepata završiti u kuhinji - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:40