OSTALI SU JOJ SAMO PSI

FOTO: PRIČA KOJA OSTAVLJA BEZ RIJEČI Nesretna Zagrepčanka završila je na cesti, sada živi u kartonskoj kutiji, iz koje je žele otjerati

Iz podstanarskog stana morala je iseliti jer sakupljanjem boca više nije uspijevala skupiti dovoljno sredstava da ga plati, a u prihvatilište je ne bi primili sa psima. Pomoć možete uputiti putem aktivista udruge Suza
 Zrinka Korljan

U vrijeme kada se diljem zemlje ljudi rješavaju svojih pasa jer odlaze na godišnje odmore, priča jedne 60-godišnjakinje iz Zagreba mnoge je ostavila bez riječi.

Nesretna žena je završila na ulici, kao beskućnica, no nije se odrekla svojih pasa. Dapače, upravo zbog njih živi u stubištu jedne zgrade, gdje je improvizirala smještaj od kartonskih kutija. Za sebe ne traži pomoć, dapače, srami se što se našla u ovoj situaciji. Na umu su joj jedino njezini psi, za koje je jako vezana. Za njih moli pomoć u hrani.

Prije tri mjeseca nesretna je žena izgubila pravo na socijalnu pomoć, uz obrazloženje da je radno sposobna. Službeno ima tek pet godina radnog staža, jer je većina njezinih poslodavaca nije željela prijaviti. Premlada je za mirovinu. Iz podstanarskog stana morala je iseliti jer sakupljanjem boca više nije uspijevala skupiti dovoljno sredstava da ga plati. Smještaj u nekom prihvatilištu za beskućnike nije dolazio u obzir, jer je tamo ne bi primili sa psima. Danima je razmišljala što će učiniti, a onda složila kartonske kutije ispred bivše zgrade osiguranja Sunce. Tamo joj je bilo dobro, jer je mogla ostati sa svojim ljubimcima. To joj je najvažnije, kaže nam njezina prijateljica.

Oba psa su udomljena i njihova vlasnica nije mogla podnijeti pomisao da ih vrati u azil. Toga se najviše boji, kaže, da će joj zbog uvjeta u kojima živi oduzeti pse. Život u stubištu, bez novca i u groznim uvjetima njoj je dobar ako su njeni Felis i Srebrica uz nju. Na stubištu smo danas zatekli dva psa - umiljatog 1,5 godišnjeg Felisa i zaštitnički nastrojenu Srebricu, staru pet i pol godina, koja nas je cijelo vrijeme držala na oku i zaštitnički lajala.

Njihovu vlasnicu nismo zatekli u improviziranom smještaju - ona dan provodi sakupljajući plastične boce, kako bi sakupila novac za hranu sebi i svojim psima. Obično se vraća tek navečer, donosi hranu i prošeće svoje ljubimce. Potom idu spavati, a sutradan sve ispočetka.

U priči se još dugo ništa ne bi mijenjalo da sirota žena nije zasmetala vlasnici zgrade ispred koje spava. Ona joj je naložila da danas mora napustiti dom. Iako nikome nije smetala, iako se njezin siroti dom s ulice gotovo da i ne vidi, zapovijeđeno joj je da se makne. Kamo - ne zna.

Iako je dugo odbijala primiti ikakvu pomoć, zbog činjenice da se danas mora odseliti a ne zna kamo, 60-godišnjakinja je otvorila tekući račun. On je zasad poznat samo aktivistima udruge SUZA, kojima se može javiti na njihovu Facebook stranicu ili mailom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Oni će svima koji mogu pomoći dati broj računa, ali su se odlučili ne objaviti ga javno jer je 60-godišnjakinji zbog cijele situacije u kojoj se nalazi jako teško, neugodno i mučno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:28