POKRENUTA AKCIJA

Kristijan Ugrina više od 10 godina plaća tuđi kredit: ‘Puno je takvih poput mene u Hrvatskoj‘

Zbog duga je uz svoj glumački posao radio svašta, od građevine, pomaganja zidarima do raznošenja hrane na biciklu

Kristijan Ugrina

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Nikada ni od koga nije tražio pomoć. Strpljivo je, godinama, podnosio teret "dužničkog ropstva". Nije se sramio, niti upirao prstom, ni govorio imena onih koji su gu gurnuli u financijski ponor. No, glumcu Kristijanu Ugrinu 2024. mogla bi biti barem malo bolja i napokon bi se mogao izvući iz problema u koje je upao zbog svoje odanosti prijateljima. Naime, umirovljena novinarka i spisateljica Anđelka Mustapić je na svom Facebook profilu uputila apel svim svojim prijateljima da pomognu barem najmanjim prilogom i širenjem poziva za pomoć omiljenom Kikiju.

- Bilo bi to doista dobro - kaže iskreno 51-godišnji glumac i voditelj, stalni član ansambla ZKM, koji je čuo za apel - Napokon bih mogao malo odahnuti.

Više od 10 godina on otplaćuje tuđi kredit. Zbog toga je uz svoj glumački posao radio svašta, od građevine, pomaganja zidarima do raznošenja hrane na biciklu. Nije se ustručavao govoriti o tome, ali nije se ni predstavljao kao žrtva. A kada je i govorio o svemu što mu se događa i objašnjavao zašto ga viđaju kako radi dostavu, činio je to da bi upozorio ljude da budu oprezni kada odluče nekom postati jamci za kredit.

- Puno je takvih poput mene u Hrvatskoj i što sam imao pričati o tome? Nisam ja nikakav poseban slučaj. Gdje god se okreneš netko je u sličnoj situaciji - rekao nam je u telefonskom razgovoru glumac koji je na sceni, kazališnoj, filmskoj i televizijskoj od svoje 10 godine, a mnogima je poznat i kao voditelj emisija za djecu.

image

Kristijan Kiki Ugrina

Josip Moler /Cropix

Tijekom tih godina, Ugrina nikad nije došao u napast da javnosti otkrije tko mu je toliko otežao život. Ipak, poznato je kako je želio pomoći starijoj kolegici glumici koja mu je bila draga (preminula je prije četiri godine), supruzi svojeg profesora s Akademije kojeg je jako volio. Bio joj je jamac za dva kredita, koje je trebala "kako bi mužu podigla nadgrobni spomenik".

- Pristao sam, a ona je u jednom trenutku prestala vraćati te kredite pa sam kao jamac naslijedio dugove. Rate kredita plaćala je sve dok nije otišla u mirovinu. Napravila je moratorij na kredit, ali kamata se morala plaćati i to je raslo. Cifra je postala golema. Na kraju sam jedan kredit u pregovorima s bankom otkupio, ali ostao je drugi - ispričao je više puta Ugrina.

Uz to, poznato je i kako dugovi njegove pokojne kolegice koje on mora vraćati nisu jedini njezini dugovi, te da su nastali zbog kocke.

"Jako mi je žao što je moja prijateljica - koju sam obožavala zbog njezine svestranosti, vrhunske kreativne inerpretacije, koja je bila veliko ime hrvatskoga glumišta - tako strašno egzistencijalno ugrozila glumca Kristjana Ugrinu, pa i njegovu obitelj, djecu…Nevjerojatno, Kristijan Ugrina nije čak ni ogorčen zbog situacije u koju je dospio, iako sam nema izlaza iz nje. Stoga objavljujem opću uplatnicu, vjerujući da ćemo mu, kao fb zajednica, ispružiti ruku spasa i riješiti ga ovrhe, tereta koji više ne može nositi. I koji je toliko karakteran da ne želi objaviti ime glumice kojoj je bio jamac, na čemu sam mu neizrecivom zahvalna." - napisala je u podužoj objavi na Facebooku Anđelka Mustapić i pozvala sve koji mogu da pomognu da se Kristijan Ugrina napokon riješi duga.

Reakcije na njezinu objavu su brojne, javljaju se poznata i nepoznata imena u komentarima hvaleći njezinu inicijativu, ljudi koji žele pomoći Kristijanu Ugrini da odahne, baš zato što nikad nije kukao i tražio pomoć, ni upirao prstom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:50