BITKA ZA ZDRAVLJE

Evo zašto Kate kemoterapiju prima ‘unaprijed‘: ‘Širi se krvlju, a može izazvati opadanje kose i modrice‘

Princeza je u veljači krenula s postupkom preventivne kemoterapije, no ne zna se dali joj je tijekom operacije rak odstranjen ili ne

Kate Middleton 

 Frank Augstein/wpa Pool/shutterstock/Frank Augstein/wpa Pool/shutterstock

Kate Middleton šokirala je svijet objavom da ima rak u duboko osobnoj i emotivnoj televizijskoj izjavi. Princeza od Walesa (42) objavila je da je podvrgnuta preventivnoj kemoterapiji, a njezina je bolest uočena nakon velike operacije abdomena u siječnju. Princezino je stanje šokiralo javnost koja se pita kako će izgledati njezino liječenje te hoće li se Kate uspješno oporaviti piše Daily Mail.

Kako kažu doktori otkrivanje raka nakon operacije nije neobična stvar.

„Nije baš uobičajeno, ali nije ni neuobičajeno“, rekao je za Sky News Dr. Mangesh Thorat, zamjenik direktora jedinice za klinička ispitivanja Barts u centru za prevenciju raka na Sveučilištu Queen Mary,

„Rak se često nađe tijekom ili nakon operacije jer pretrage koje se rade prije imaju svoja ograničenja. Kada stvari pogledamo pod mikroskopom i nakon operacije tada dobijemo puno bolju sliku o zdravstvenom stanju pacijenta“, nadodao je.

Kako će se Kate liječiti?

U svojoj emotivnoj izjavi snimljenoj u Windsoru, Kate je rekla kako ju je njezin medicinski tim savjetovao da se podvrgne preventivnoj kemoterapiji. Otkrila je da je u ranoj fazi tog liječenja koje je počelo krajem veljače. Za Kate se sada kaže da je na putu oporavka, a nikakvi drugi detalji nisu navedeni.

Kemoterapija koristi snažne lijekove za napad na tumore i obično se prepisuje za izravno liječenje raka ili smanjenje tumora u pripremi za operaciju. Kao u Kateinom slučaju, kemoterapija se također može koristiti kao preventivna opcija u nadi da će se spriječiti povratak raka.

No unatoč tome ne postoje informacije koje bi razjasnile je li princezi rak već odstranjen ili ne. Princeza priznaje da je njezina velika operacija abdomena u Londonu ovog siječnja, za što su liječnici prije saznanja istine mislili da nije kancerogeno stanje, bila uspješna.

Preventivna kemoterapija ima za cilj zaustaviti povratak raka nakon što se glavni tumor ukloni iz tijela. Britansko javno zdravstvo, NHS kaže da se ona može koristiti za smanjenje rizika od povratka raka nakon radioterapije ili operacije.

image

Kate Middleton

Matt Crossick/Alamy/Alamy/Profimedia/Matt Crossick/alamy/alamy/profimedia

Kako izgleda tretman?

Preventivna kemoterapija najčešće se daje kao intravenski ili tablete koje se krvotokom prenose po tijelu. Ovisno o vrsti, kemoterapija se može primijeniti ili u bolnici ili kod kuće.

Postoji preko 100 vrsta kemoterapijskih lijekova, svi djeluju na sličan način, cirkuliraju krvlju kako bi zaustavili reprodukciju kancerogenih stanica bilo gdje u tijelu ubijajući ih prije nego što dobiju priliku podijeliti se. To ih sprječava u rastu i širenju u tijelu.

Postoje li štetne posljedice?

„Činjenica da lijekovi za kemoterapiju ubijaju stanice koje se dijele pomaže objasniti zašto kemoterapija uzrokuje nuspojave. Tjelesna tkiva sastoje se od milijardi pojedinačnih stanica, a nakon što potpuno odrastemo, većina tjelesnih stanica se ne dijeli i ne množi puno, dijele se samo ako trebaju popraviti neku štetu“, poručuju iz Cancer Research UK-a.

No kako kažu, neke se stanice, poput onih u kosi i koži, još uvijek dijele kod potpuno odraslih osoba. Budući da tretman neselektivno utječe na tjelesna tkiva, bez obzira jesu li kancerogena ili ne, može izazvati nuspojave poput gubitka kose, umora i modrica.

Često pacijent koji je podvrgnut kemoterapiji uzima i druge lijekove namijenjene ublažavanju ili suzbijanju nekih od ovih simptoma koji obično nestaju nakon završetka liječenja.

„U ime NHS-a, stvarno mi je žao što čujem ovu šokantnu vijest. Naše su misli s princezom od Walesa i kraljevskom obitelji, posebno dok traje njezino liječenje. Znamo koliko dijagnoza i liječenje mogu biti teški za pacijente i njihove obitelji. Govorenje o tome doista je hrabro i može pomoći drugima da provjere zabrinjavajuće znakove i simptome. Ako ste zabrinuti zbog raka, web stranica NHS-a ima više informacija“, rekla je Amanda Pritchard izvršna direktorica NHS-a.

Kako reagiraju ostali?

Dobrotvorne organizacije pohvalile su Kateinu odluku da progovori o svojoj bolesti, rekavši da će to potaknuti druge da potraže pomoć za vlastite moguće simptome raka.

„U ime svih u Cancer Research UK, želim Njezinom Kraljevskom Visočanstvu potpuni, brz oporavak i povratak u dobro zdravlje. Tijekom ovog teškog vremena, važno je da princeza dobije vrijeme i prostor da se usredotoči na svoje liječenje i da poštujemo privatnost obitelji“ rekla je Michelle Mitchell, izvršna direktorica Cancer Research UK-a.

„Ovakvi slučajevi raka kod poznatih često djeluju kao poticaj ljudima da promisle o vlastitom zdravlju. Ako ljudi primijete nešto što im nije normalno ili im ne prolazi, trebali bi se obratiti svom liječniku opće prakse. Vjerojatno neće biti rak, ali ako jest, uočavanje u ranoj fazi znači da je vjerojatnije da će liječenje biti uspješno“, završila je Mitchell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:47