‘DROGIRAO SAM SE...‘

Princ Harry će ostati bez američke vize?! Za sve si je sam kriv, u igru su se uključili moćni igrači

Dok princ Harry svjedoči u Londonu, u Washingtonu se raspravlja o njegovoj vizi i uzimanju droga

Princ Harry pred Visokim sudom u Londonu

 Henry Nicholls/Afp

Dok princ Harry (38), vojvoda od Sussexa, svjedoči na londonskom Visokom sudu u slučaju protiv Mirror Group Newspapers zbog prisluškivanja telefona i nezakonitog prikupljanja informacija članova kraljevske obitelji i drugih poznatih osoba, u SAD-u se zakuhala priča oko njegove vize. Harry je, suštinski, jedan od elemenata složene političke igre.

Naime, savezni sudac upravo je dao tjedan dana Ministarstvu domovinske sigurnosti (DHS) da odredi kako će riješiti zahtjev članova iznimno utjecajne konzervativne organizacije Heritage Foundation za prinčevom "useljeničkom dokumentacijom". Heritage Foundation je američki institut, trust mozgova osnovan 1978. godine, a njegove aktivnosti temelje se na promociji konzervativne javne politike u sferama unutarnje politike, ekonomije i međunarodnih odnosa.

image

Princ Harry

Daniel Leal/Afp

Iz te organizacije su u ožujku zatražili od američkih vlasti, a na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama, da vide njegovu prijavu za vizu i je li u njoj navedeno da je uzimao drogu. Glavni razlog su Harryjeve izjave u memoarima, knjizi "Rezerva", te u intervjuima u kojima ju je promovirao, da je u prošlosti rekreativno uzimao drogu.

Predstavnici organizacije žele vidjeti jesu li državni službenici odradili svoj posao kako treba, jer priznanje o korištenju droge u prošlosti, čvrsta je osnova za odbijanje izdavanja vize. Načelno, bilo kakva neistinita informacija u dokumentaciji za dobivanje bilo koje vrste vize, može biti razlog za odbijanje ili ukidanje tog dokumenta.

image

Odvjetnik MGN-a Andrew Green

Henry Nicholls/Afp

Odvjetnici Heritage Foundation ovaj slučaj vide kao dio većeg napora da se otkrije DHS-ovo nepoštivanje zakona u različitim područjima. U toj su slici najvažnije optužbe republikanaca da DHS "namjerno odbija provoditi državne zakone o imigraciji i da je odgovoran za aktualnu kriza na granici", kako se navodi u sudskim podnescima. U priopćenju koje je objavljeno kada je Heritage Foundation pokrenula cijeli slučaj, rečeno je i da se nadaju da će utvrditi imaju li "elite" povlašteni tretman i radi li DHS "pošteno - bez straha ili naklonosti".

Na sadašnjem saslušanju u Washingtonu, savezni sudac Carl Nichols odredio je da odgovorni do 13. lipnja moraju reći što namjeravaju učiniti s ovim zahtjevom. Naime, neke su savezne službe, poput Američke granične policije, odbile odgovoriti na zahtjev na temelju Zakona o pravu na pristup informacije, no iz DHS se još uvijek nisu izjasnili.

U sudskim dokumentima, kako pišu američki mediji, vidi se da su u Ministarstvu domovinske sigurnosti zabilježili kako su iz službi Granične policije na početku odbili zahtjev Heritage Foundation "jer nisu imali prinčev pristanak za dijeljenje informacija".

- Nečija viza je povjerljiv dokument - rekao je odvjetnik Ministarstva na sudu. Također, rekao je kako pritisak da se ubrza postupanje državnih službi po Zakonu o pravu na pristup informacijama u ovom slučaju "nije primjeren". On tvrdi kako iz Heritage Foundation, među ostalim, nisu dokazali da će "doživjeti nepopravljivu štetu", ukoliko hitno ne dobiju informaciju.

Na pitanje o aspektu privatnosti njihovog zahtjeva za "prinčeve papire", odvjetnik Samuel Dewey, koji zastupa Heritage, rekao je za CNN da je pravo na privatnost princa Harryja po pitanju upotrebe droga "jako suženo" s obzirom na njegove javne izjave na tu temu. Jednostavno rečeno - sam si je kriv.

image

Princeza Diana i princ Charles sa sinovima Williamom i Harryjem 1985. godine

Mauro Carraro/Shutterstock Editorial/Profimedia/Mauro Carraro/shutterstock Editorial/profimedia

- Usredotočeni smo samo na specifično pitanje koje je privuklo pozornost medija, korištenje droga - rekao je Dewey - O njemu se pričalo, on je o tome opširno pisao... Dakle, sam je odbacio svaku potrebu za privatnošću u vezi s korištenjem droga. Hvalio se time (u svojim memoarima) i prodao to. Ovo je slučaj koji se tiče princa Harryja, ali središnje pitanje je ponašanje DHS-a.

Princ Harry, pak, za to vrijeme, u svojoj domovini govori kako svojim svjedočenjem u slučaju protiv Mirror Group Newspapers želi spasiti novinarstvo kao profesiju.

Princ i još troje tužitelja, tvrde kako su iz MGN do povjerljivih informacija dolazili koristeći se nezakonitim metodama, prisluškivanjem telefona, hakiranjem mobitela, presretanjem govorne pošte, kao i korištenjem privatnih istražitelja za pribavljanje povjerljivih podataka. Kada je princ u pitanju, radi se o 33 od 150 tekstova napisanih o njemu između 1996. i 2009. godine.

On je u svojoj pisanoj izjavi, opsežnom dokumentu na 55 stranica, napao i britansku vladu.

- Na nacionalnoj razini, u ovom trenutku, našu zemlju se globalno ocjenjuje prema stanju medija i vlade, a oboje su prema mom mišljenju na samom dnu – napisao je princ.

Tijekom svjedočenja Harry je odgovarajući na pitanja Andrewa Greena, odvjetnika MGN-a, rekao kako su informacije nelegalno prikupljene hakiranjem izazvale sigurnosni rizik i nanosile štetu njegovim vezama, te negativno utjecale na svaki aspekt njegovog života. Tvrdi kako su u njemu izazvale paranoju, kako je postao sumnjičav prema svakome tko bi bio spomenut u nekom tekstu o njemu. Njegove veze su, jedna za drugom, propale zbog dezinformacija, a ništa drugačije bilo ni kada je u pitanju njegov brak s Meghan Markle.

image

Vjenčanje princa Harryja i Meghan Markle

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

- Ne razumijem kako privatni detalji o mojim vezama imaju bilo što s dobrobiti društva, vođenjem države ili javnim interesom – rekao je Harry koji tvrdi da su mediji bili neprijateljski nastrojeni prema njemu od rođenja.

Primjerice, medijske špekulacije da bi Dianin ljubavnik James Hewitt mogao biti njegov biološki otac u njemu su probudile strah da će biti izbačen iz kraljevske obitelji. Za majčinog nekadašnjeg batlera Paula Burrella, čovjeka kojem je lady Di iznimno vjerovala, kazao je da je "dvolični se....a". U svjedočenju se spominje i Piers Morgan, jedan od najvećih kritičara princa i njegove supruge koji u svojim kolumnama u raznim medijima nemilosrdno analizira svaku njihovu riječ i potez. Morgana, koji je bio urednik Daily Mirrora od 1995. do 2004. godine, a nakon toga televizijski voditelj, optužuje za nezakonite aktivnosti povezane s princezom Dianom, te za "užasne napade na osobnoj razini" na njega i Meghan.

I ovdje je Harry spomenuo drogu. Rekao je i kako se bojao se i da će ga izbaciti iz koledža Eton zbog lažnih priča o tome da uzima droge, a on je "samo pušio travu".

No, Harry je u "Rezervi" priznao kako je drogu konzumirao i kao tinejdžer i u odrasloj dobi. Rekao je kako je uzimao kokain i pušio travu dok je bio na Etonu. Obje su droge u Velikoj Britaniji ilegalne.

image

Princ Harry na koledžu Eton

-/Shutterstock Editorial/Profimedia/-/shutterstock Editorial/profimedia

"Nije to bilo previše zabavno, nije me usrećilo kao, barem je tako izgledalo, druge ljude oko mene. No, osjećao sam se drugačije, a to je bio glavni cilj", napisao je u knjizi o kokainu. Opisao je i kako je uzeo psihodelične, "magične" gljive tijekom svojeg putovanja u Kaliforniju, 2016. godine. Uzimanje gljiva u toj se američkoj saveznoj državi smatra nezakonitim, iako su neki gradovi dekriminalizirali njihovo korištenje.

Taj dio prinčeva svjedočenja, posebice u svjetlu događaja u Washingtonu, mogao bi se loše odraziti na situaciju s njegovom američkom vizom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:12