VELIKO SUĐENJE

Svi čekaju prinčevo svjedočenje: Hoće li oštri odvjetnik uspjeti izbaciti Harryja iz takta?

S obitelji, kojoj se njegove pravne bitke nimalo ne sviđaju, princ Harry neće se sastati. On smatra da se bori i za njihovu čast

Prince Harry stigao je na sud u Londonu

 Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

Princ Harry (36) vratio se u domovinu, barem nakratko. Harry svjedoči u prvom od pet neriješenih pravnih slučajeva protiv britanskih tabloida optuženih za hakiranje telefona i narušavanje privatnosti niza osoba iz javnog života Velike Britanije. U tužbi princu Harryju su se priključili i drugi poznati Britanci, glumci iz sapunice "Coronation Street" Nikki Sanderson i Michael Turner, te bivša supruga komičara Paula Whitehousea, Fiona Wightman.

Prvo suđenje u kojem Harry ima važnu ulogu usmjereno je na Mirror Group Newspapers (MGN) i 33 od 150 priča koje su objavili u svojim izdanjima Daily Mirror, Sunday Mirror i The People između 1995. i 2011. godine. Princ tvrdi da su priče nastale korištenjem informacija do koji su došli prisluškivanjem njegovog telefona i drugim nelegalnim metodama. Tvrdi i da su angažirali najmanje 25 različitih privatnih istražitelja da ga špijuniraju.

Prinčevo svjedočenje je posebno, jer je on prvi član britanske kraljevske obitelji u povijesti koji je odlučio biti svjedok u nekom sudskom procesu. Harry već dugo najavljuje kako neće odustati od svoje borbe za "promjenu medijskog ozračja", kako je vrlo odlučan da ostvari svoj cilj.

image

Prinčevi Harry i William s ocem Charlesom 2000. godine

-/Keystone-sda-ats Ag/Profimedia/-/keystone-sda-ats Ag/profimedia

Svjedočenje je princ započeo govoreći o svojoj odluci da se sa suprugom Meghan i sinom Arcihejem preseli u SAD. A odluka je "u velikoj mjeri... posljedica stalnog uplitanja, poticanja mržnje i uznemiravanja od strane tabloidnog tiska u svaki aspekt naših privatnih života, što je imalo razarajući učinak utjecaj na naše mentalno zdravlje i dobrobit. Također smo bili jako zabrinuti za sigurnost i sigurnost našeg sina."

Američki i britanski mediji, koji iz minute u minutu pokrivaju suđenje, smatraju da će slučaj dodatno produbiti jaz između njega i obitelji, ponajviše kralja Charlesa i princa Williama.

Tako Page Six, poznat po vrlo izdašnim i dobro obaviještenim izvorima na Dvoru, tvrdi da im je na pitanje što njegova otuđena obitelj misli o Harryjevom sudjelovanju u slučaju, jedan visoko pozicionirani izvor iz palače rekao: "Teško da je itko zadovoljan. Svakako su se pripremili za razne scenarije".

Drugi kraljevski insajder rekao je za isti portal: "Harry sebe vidi kao nekoga tko bije njihove bitke, kako bi zaštitio ugled monarhije. Ali kraljevska obitelj uvijek je nastojala izbjeći sukob s medijima. Parnica je duga, stresna i nepredvidiva, a da ne kažemo i skupa. Jednostavno nemate pojma u kojem smjeru će druga strana ići i što će iskopati."

Odvjetnik Andrew Green, koji zastupa MGN, već je rekao sudu da su mnoge priče objavljene o Harryju "potekle od informacija koje su otkrili članovi kraljevske obitelji ili ih je netko otkrio u njihovo ime", a to doista ne zvuči dobro za Windsore.

- Postoji prokleto dobar razlog zašto bi članovi kraljevske obitelji trebali osjećati nelagodu - dodao je kraljevski insajder.

Sudac je, inače, kritizirao princa Harryja koji se nije pojavio na prvom danu suđenja u ponedjeljak 5. svibnja. U London je stigao kasnije u ponedjeljak, jer je u nedjelju bio zauzet proslavom drugog rođendana svoje kćeri Lilibet, sa suprugom Meghan Markle i sinom Archiejem u Kaliforniji.

- Malo sam iznenađen - rekao je vidno ljutiti sudac Timothy Fancourt, ističući da je Harryju naredio da bude na sudu od prvoga dana iako će svjedočiti danas. Nije poznato koliko će se princ zadržati u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Povjesničar i stručnjak za kraljevsku obitelj Hugo Vickers istaknuo je da, za razliku od njegovih intervjua s prijateljima poput Oprah Winfrey i Toma Bradyja, Harry na sudu mora odgovoriti na sva pitanja dok je pod prisegom.

- Sve je to još jedan njegov cirkus - rekao je Vickers za Page Six. - Ima vremena doći u Englesku i stvarati probleme, ali nema vremena vidjeti svoju obitelj i pokušati riješiti bilo koji od velikih problema. Također se izlaže mogućnosti da mu odvjetnici postave mnogo neugodnih pitanja na koja mora odgovarati. Tako riskira mnogo.

Harry će u svojem suđenju mora objasniti za svaki od članaka zašto vjeruje da su novine koristile nezakonite tehnike da bi ih napisale. Mora sudu iznijeti činjenice ili jako uvjerljive posredne dokaze kako bi podupro svoje tvrdnje. Zadatak Andrewa Greena, odvjetnika MGN-a je srušiti prinčev slučaj, priču po priču. Harry ima težak zadatak jer Green je poznat kao "neustrašiv i strašan" kada su u pitanju unakrsna ispitivanja.

U trenutku dok njegov sin bije pravne bitke, kralj Charles otputovao je u Rumunjsku, gdje u Transilvaniji, u selu Valea Zalanului ima imanje koje je kupio kraljem 1990-ih, a ni kraljica Camilla nije kod kuće nego "na selu". Princ William i njegova obitelj nisu na vidiku.

image

David Sherborne, odvjetnik princa Harryja

Daniel Leal/Afp

Harryjev odvjetnik David Sherborne rekao je u ponedjeljak da je prinčev odnos s bratom Williamom stradao zbog nezakonitog prikupljanja informacija. Objasnio je da je "nepovjerenje" između braće posijano još 2003. godine kada su u jednom izdanju Mirror Group objavili priču o navodnim bratskim svađama. Priča, objavljena u prosincu te godine, usredotočila na izvješće o svađi između prinčeva oko toga hoće li se sastati s bivšim kraljevskim batlerom Paulom Burrellom, kojeg su javno optužili da je izdao njihovu pokojnu majku, princezu Dianu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 11:08