BORBA S MULTIPLOM

Zbog teško bolesne glumice publika na nogama, orio se pljesak, ona briznula u plač: ‘Znate me kao Kelly Bundy...‘

Applegate od 2021. ima dijagnozu multiple skleroze, a sad je dodjeljivala nagradu za sporednu glumicu u humorističnoj seriji

Anthony Anderson i Christina Applegate

 Fox Tv/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Fox Tv/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Američka glumica Christina Applegate (52) pojavila se na dodjeli Emmy nagrada 2024. u ponedjeljak. Kada je stupila na pozornicu da dodijeli nagradu za sporednu glumicu u humorističnoj seriji, dočekale su je ovacije. Naime, Applegate je od 2021. dijagnosticirana multipla skleroza. Na pozornicu je došla uz pomoć štapa. Ovacije publike, koja je ustala kako bi je pozdravila pljeskom, rasplakale su glumicu.

image

Anthony Anderson i Christina Applegate

Fox Tv/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Fox Tv/backgrid/backgrid Uk/profimedia

„Hvala vam puno. O moj Bože, totalno me sramotite s invaliditetom kad ustajete. U redu je”, rekla je zahvaljujući na velikom pljesku.

„Ovo tijelo nije nastalo upotrebom Ozempica. U redu, krenimo. Neki od vas znaju me kao Kelly Bundy iz ‘Bračnih voda‘ ili kao Samanthu iz ‘Samantha Who?‘ ili kao Jen Harding iz ‘Dead To Me‘. Malo od vas vjerojatno zna da je moj debi bio Baby Burt Grizzell u ‘Days of Our Lives‘. Bila je čast glumiti smiješne, manjkave, kompleksne likove poput žena nominiranih za sporednu glumicu u humorističnoj seriji”, govorila je Applegate na pozornici.

image

Ovacije publike na Christinu Applegate

Fox Tv/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Fox Tv/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Potom je uručila nagradu Ayo Edebiri iz „The Bear”. Applegate je nominirana za najbolju glumicu u humorističnoj seriji „Dead To Me”.

Za izvedbu Jen Harding u hvaljenoj drami dobila je nominacije za četiri nagrade Emmy, nagradu Zlatni globus, četiri nagrade SAG i tri nagrade Critics‘ Choice TV Awards.

image

Anthony Anderson i Christina Applegate

Valerie Macon/Afp/Profimedia/Valerie Macon/afp/profimedia

Prošle godine je glumica rekla da neće više glumiti ispred kamera zbog bitke s multiplom sklerozom.

„Ne mogu uopće zamisliti da idem na set”, rekla je za Vanity Fair.

„To je progresivna bolest. Ne znam hoće li mi biti gore”, objasnila je. „S bolesti MS, nikad nije dobar dan. Imaš samo manje usr*ne dane.”

Multipla skleroza je autoimuna bolest koja uzrokuje oštećenje živčanih ovojnica u mozgu i leđnoj moždini. Simptomi mogu biti obamrlost, oštećenje govora, poteškoće s mišićnom koordinacijom, zamagljen vid i jak umor.

„Postoje neke stvari koje ljudi uzimaju zdravo za gotovo u svojim životima, i ja sam tako činila. Spuštanje niz stepenice, nošenje stvari – ja to više ne mogu”, ispričala je. Dodala je kako i dalje vozi automobil na kratke udaljenosti i može donijeti hranu svom djetetu. Ima kćer Sadie (12) sa suprugom Marynom LeNobleom (54).

„Dobila sam 18 kilograma zbog neaktivnosti i lijekova, ne izgledam kao ja i ne osjećam se kao ja”, ispričala je.

Snimala je Netflixovu crnu komediju „Dead To Me”, i netom prije finalne sezone saznala je u kolovozu 2021. za dijagnozu. Bila je uznemirena kako će izgledati, pa je odbijala gledati seriju.

„U jednom trenutku uspjela sam se distancirati od svog ega i shvatila sam kako je to divno televizijsko djelo. Sve scene u kojima nisam bila bile su zabavne za vidjeti i iskusiti prvi put”, nastavila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:59