TANDEM SNOVA

Contador: Mogao bih opet zajedno s Lanceom

Španjolski 27-godišnji biciklist Alberto Contador tvrdi da nije nemoguće da jednom opet bude momčadski kolega s legendarnim Teksašaninom Lanceom Armstrongom.

Biciklističkim novinarima je praćenje rivaliteta Contadora i Armstronga u ovoj sezoni sasvim sigurno bila jedna od najvećih poslastica. Dvojica velikana nastupali su zajedno u Astani, a njihov najveći sukob isplivao je na površinu kada se odlučivalo o momčadskom lideru na Tour de Franceu, kojeg je Amerikanac osvojio sedam puta zaredom, od 1999. do 2005. godine. Nakon trogodišnje pauze, Armstrong se ove godine vratio biciklizmu, ali na najvećoj biciklističkoj utrci na svijetu osvojio je ''samo'' treće mjesto.

Drugog naslova na Tour de Franceu (pobijedio je i 2007. godine) dokopao se Contador, koji je 2008. godine bio pobjednik na Giro d'Italiji i Vuelti. Osvajanjem Utrke kroz Španjolsku postao je tek peti biciklist u povijesti, a prvi Španjolac, koji je uspio tijekom karijere ostvariti hat-trick, odnosno, postati pobjednikom na sve tri najveće svjetske biciklističke utrke. Štoviše, Contador je do pobjeda na tim natjecanjima stigao u rekordno kratkom vremenu - unutar samo 13 mjeseci. Time je nadmašio Francuza Bernarda Hinaulta, kojem je isto uspjelo za 26 mjeseci. Ostala trojica biciklista koji se mogu pohvaliti s naslovima na sva tri natjecanja jesu: Belgijac Eddy Merckx, Francuz Jacques Anquetil i Talijan Felice Gimondi.

Contador i Armstrong bili su ove sezone klupski kolege, ali i veliki rivali. Međusobno su se poštovali, ali njihov odnos bio je jako daleko od prijateljskog...

- Nikad se ni sa jednim ranijim timskim kolegom nisam sukobio kao s Albertom. Bio je to sudar dvaju različitih karaktera. Ne mislim pritom da je njegov karakter loš a moj bolji, ili obrnuto. Jednostavno smo različiti – rekao je ovih dana Armstrong, dodavši da ''Alberto ima nevjerojatan talent. Najbolji je od svih, i mentalno i fizički''.

U sljedećoj sezoni Armstrong će se protiv najvećeg rivala boriti u novoj momčadi, američkom Team RadioSchacku, koju je sam formirao.

- Nisam idiot, znam da će ga biti teško nadmašiti. Znam i da mnogi misle da će biti nemoguće, ali vidjet ćemo.

Najavio je još Amerikanac i napad na pobjedu na Tour de Franceu sljedeće godine.

Contador je vrlo brzo odaslao odgovor na neke Armstrongove izjave.

- Želim razmišljati samo o biciklizmu, nikakve polemike me ne zanimaju. Za mene je sportska 2009. godina završila u svakom smislu. Sada razmišljam samo o mojim sljedećim ciljevima. Istina je da su postojale neke teškoće u odnosima na Tour de Franceu koje su mi bile vrlo stresne. S druge strane, bilo je to i dobro iskustvo za mene, iskustvo koje bi mi moglo pomoći u budućnosti. Sazrio sam jako nakon toga i naučio zadržati mirnoću. Čak mislim da bih jednom opet mogao biti s Lanceom prijatelj, odnosno timski kolega- izjavio je Contador.

Astaninu momčad za sljedeću sezonu pojačao je 32-godišnji Španjolac Oscar Pereiro, pobjednik Tour de Francea 2006. godine. Nakon Armstronga, a prije Contadora, potpisavši jednogodišnji ugovor. Contador kaže da će i sljedeće godine formu tempirati za Tour de France.

- Sada u momčadi nemamo puno velikih imena, ali ipak treba vidjeti kako će to izgledati na utrkama. Nadam se da ćemo opet imati jaku momčad za Tour. Sljedeće godine ne mogu razmišljati o dvije velike utrke. Stoga će glavni moj cilj biti biti Tour de France – zaključio je Contador.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:45