OPASNA SLAVONKA

UPOZNAJTE NAJJAČU ŽENU HRVATSKE Milijana ima samo 55 kila, a podiže čak 307,5 kg: 'Snagu mi daje ruž za usne'

Što biste rekli za ženu koja kao od šale podigne težinu šest puta veću od vlastite? To mora biti gromada ili žena-zmaj ! Krivo!

U konačnici, fotografije su najbolji dokaz. Vrlo ženstvena, rastom malena, na prvi pogled krhka dama. To je Slavonka Milijana de Mori Vojnović.

Požežanka, udana za australskog boksača Marka de Morija, nedavno je u Virovitici na Prvenstvu Hrvatske u power liftingu pomela konkurenciju. Hrvatsku je pokorila, a sve nazočne ostavila bez daha.

Tri nacionalna rekorda

Idemo to nešto zornije predočiti jezikom brojki. Milijana ima tek 55,6 kg, ali je zato u čučnju podignula 112,5 kg, u dizanju s klupe 70 kg, a u tzv. mrtvom dizanju 125 kg. Ukupno, dakle - 307,5 kg! Treba li uopće napominjati da je to sve zajedno i za zlato, naslov prvakinje države, ali i postavljena tri uvjerljiva nacionalna rekorda.

- Što se prve kategorije tiče, čučnja, za usporedbu ću reći da je drugoplasirana podignula 85 kg.

Dakle, “samo” 27,5 kilograma manje.

- Inače, u čučnju su dosadašnji najbolji hrvatski rezultati bili na razini od 77 do 80 kilograma. Što se podizanja s klupe tiče, to sam počela trenirati tek prije 5 tjedana (?!). Tu mi je u tehnici puno Mark pomogao, on mi je to, u biti, i predložio - veli Milijana.

Inače, sjajna i “opasna” Požežanka dizanjem utega općenito počela se baviti tek prije godinu dana, što svim njezinim rezultatima, a ovo nisu prvi naslovi prvakinje Hrvatske, daje dodatnu težinu.

- Postoje, i svjesna sam, predrasude o ženama koje se bave ovim sportom. Mnogi misle da dizačice utega moraju biti, čim se bave ovim sportom, muškobanjaste. To je doista pogreška. Ja sam prirodno snažna, ali tehnika i um su tu možda i presudniji. U treningu se koristim i nekim metodama, nazovimo ga, znanstvenog treninga. Tako sam, eto, došla do statusa apsolutne prvakinje Hrvatske.

Ono što, laiku barem, prvo upada u oči kod Milijaninih nastupa je - šminka! Naime, na borilište izlazi šminkom urešena kao za večernji izlazak.

- Ha, ha, pa je, ali i druge djevojke jednako tako jer u power liftingu nema baš toliko znojenja, pa onda nema ni mogućnosti da vam se maskara razlije. Inače, onaj crveni ruž za usne mi je tijekom natjecanja malo znao i pojačavati, popravljati suprug Mark. Šalili smo se kako mi ruž daje snagu, ha, ha.

I Parac Požežanin

U Virovitici je inače Milijana de Mori nastupala za Dizački klub Maksimus iz Pitomače, a zanimljivo je da je u muškoj konkrenciji naslov apsolutnog prvaka Hrvatske osvojio dizač iz istog kluba, ali i jednako tako Požežanin Danijel Parac.

- Ovim sam osigurala EP u power liftingu u Češkoj, ali kako sam u to doba iz privatnih razloga u Australiji, to ću preskočiti. Idem zato na SP u power liftingu Finskoj u lipnju, ali nakon toga mi slijedi sva koncentracija na natjecanja u olimpijskim disciplinama, odnosno EP u rujnu u Gruziji te u studenom Svjetsko prvenstvo u SAD, u Dallasu - zbori najsnažnija žena Hrvatske s ružom na usnama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:51