PULA

U domaći akvarij stigle nove slatkovodne ribe, među njima posebno se ističe vrsta koja je uzgajana za borbe

U prirodi su one prigušenih boja, imaju kraće peraje i manje su agresivne

Riba sijamski borac

 Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija objavili su kako im je prošlog tjedna stiglo desetak vrsta slatkovodnih riba, njihovih novih stanara. O tome su trk sad izvijestili javnost jer je bilo potrebno nekoliko dana da se ribe prilagode, prije nego su ih smjestili u svoje izložbene bazene, gdje ih sada svi mogu vidjeti.

Među poznatijim vrstama je sijamski borac (Betta splendens), koji je ime dobio po svojoj agresivnoj naravi. Naime, na Tajlandu su ih počeli uzgajati prije nekih tisuću godina i to za borbe, a selektivnim uzgojem razvila se značajna raznolikost u ponašanju i morfologiji, uključujući varijacije u agresivnosti, boji, veličini tijela i obliku peraja.

Dok su sijamski borci u prirodi obično ribe prigušenih boja s kraćim perajama i manje agresivni, danas su poznati u akvakulturi po intenzivnim bojama i dugim perajama kod mužjaka. To je isključivo posljedica ljudskog djelovanja.

- Budući da su solitarne ribe smjestili smo ih u bazen zapremnine osam tisuća litara koji obiluje biljem i pruža im mnogo prostora za skrivanje - objavili su iz akvarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:31