EUROPA U STRAHU

Goleme sigurnosne mjere za Božić, psi tragači pušteni u katedralu, policija: ‘Jednu stvar ne nosite u crkve!‘

Francuska, Njemačka i Austrija, zabrinute zbog prijetnje terorizma, povećale su sigurnosne provjere i zaštitu crkava uoči proslave Božića
 Ina Fassbender/Afp/Profimedia

Donedavno su mnogi maštali o Bijelom Božiću, a sada se kao glavna želja sve češće spominje Siguran Božić. Razlog je strah od terorističkih napada, iako nema podataka da su stvarno planirani, barem prema postojećim informacijama.

Ali, kako je izvijestio CNN, Francuska, Njemačka i Austrija su među nekoliko europskih zemalja koje su zabrinute zbog prijetnje terorizma, povećale sigurnosne provjere i zaštitu crkava uoči proslave Božića. Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin dao je upute policiji i žandarima da povećaju svoju prisutnost u crkvama diljem zemlje "kako bi zaštitili kršćanske vjernike koji će se okupiti na božićnim svečanostima večeras i sutra ujutro", objavio je u nedjelju na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Kako je zaključio CNN, nije jasno o kakvim prijetnjama se radilo, ali europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson upozorila je ranije ovog mjeseca da s obzirom da je rat između Izraela i Hamasa u tijeku, postoji "veliki rizik" od napada. Prošlog su tjedna njemačke i nizozemske vlasti uhitile četvoricu navodnih pripadnika Hamasa osumnjičenih za planiranje terorističkih napada na europskom tlu.

I u Njemačkoj vlasti su također pojačale svoje sigurnosne napore. "Policija će večeras učiniti sve što može kako bi osigurala sigurnost posjetitelja katedrale na Badnjak", izjavio je u subotu načelnik policije u Kölnu Michael Esser, dodajući da će svi posjetitelji poznate gradske katedrale biti podvrgnuti sigurnosnim mjerama. U skladu s njegovom najavom, policija je na Badnju večer pretražila katedralu sa psima tragačima nakon dojave da islamističke skupine planiraju napad na crkvu za Badnjak ili Novu godinu, navodi se u priopćenju.

Osim toga, policija je savjetovala vjernike da sa sobom ne nose torbe kako bi izbjegli kašnjenja prilikom sigurnosnih provjera. U austrijskom glavnom gradu Beču, policijske snage također su pojačale prisutnost na kršćanskim događajima za Božić, zbog "povećanog rizika u Austriji tijekom božićnih praznika", stoji u priopćenju od subote.

"Budući da teroristički akteri diljem Europe pozivaju na napade na kršćanske događaje u ovom kontekstu - posebno oko 24. prosinca - sigurnosne vlasti su povećale odgovarajuće zaštitne mjere na javnim mjestima u Beču i saveznim pokrajinama", stoji u priopćenju.

Lijepo je znati da se, barem zasad, ništa od toga nije dogodilo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 16:14