OBJAVILI VIDEO

Izrael otkrio nove tunele, teško optužuju UN: ‘Ovo je dokaz! Pogledajte što je Hamas radio ispod sjedišta vaše organizacije‘

Palestinci su optužili Izrael da krivotvori informacije kako bi ocrnili UNRWA-u

Hamasovi tuneli

 Idf/screenshot/

Izraelske snage otkrile su mrežu tunela dugačku stotine metara koja se djelomično proteže ispod sjedišta UNRWA-e u Gazi, priopćila je izraelska vojska, nazvavši to novim dokazom Hamasovih veza s glavnom humanitarnom organizacijom koja pomaže Palestincima.

Vojni inženjeri proveli su prolazima novinare stranih medija u krizno vrijeme za UNRWA-u kojoj je niz donatorskih zemalja zamrznulo sredstva zbog prošlomjesečnih optužbi Izraela da su određeni članovi agencije Hamasovi operativci.

Palestinci su optužili Izrael da krivotvori informacije kako bi ocrnili UNRWA-u, koja zapošljava 13.000 ljudi u Pojasu Gaze i godinama je pojas za spašavanje populacije ovisne o humanitarnoj pomoći.

Sjedište UNRWA-e je u gradu Gazi na sjeveru enklave koju su izraelski vojnici i tenkovi pregazili u prva četiri mjeseca rata protiv islamističke skupine Hamas, što je uzrokovalo egzodus stotina tisuća civila prema jugu.

"Svime se upravlja odavde. Sva energija za tunele kroz koje ste prošli snabdijeva se odavde", rekao je potpukovnik koji se predstavio samo svojim prvim imenom Ido.

"Ovo je jedno od središnjih zapovjedništava obavještajne službe. Ovo mjesto je jedna od Hamasovih obavještajnih jedinica iz kojeg su zapovijedali većinom borbi."

UNRWA je priopćila da je ispraznila svoja sjedišta 12. listopada, pet dana nakon početka rata te stoga "ne može potvrditi i komentirati" izraelske tvrdnje.

"UNRWA nema vojnu i sigurnosnu stručnost niti kapacitet za poduzimanje vojnih inspekcija toga što jest ili što se može nalaziti ispod njezinih prostora", piše u priopćenju.

"U prošlosti, kadgod bi sumnjiva šupljina bila pronađena pod prostorijama UNRWA-e, prosvjedna pisma bila bi odaslana sudionicima sukoba, uključujući i obje de facto vlasti u Gazi (Hamas) i izraelske vlasti."

Pristaše UNRWA-e kažu da je to jedina agencija s mogućnosti pomaganja Palestincima u sve većim humanitarnim tegobama. Izrael kaže da ju je "Hamas probušio" i da mora je se mora zamijeniti. Hamas je zanijekao da djeluje u civilnim prostorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:48