ZATVORENI BRANITELJI GADAFIJEVOG SINA

Libija zatočila četvero odvjetnika Međunarodnog kaznenog suda

Međunarodni kazneni sud u Den Haagu (ICC) zatražio je od libijskih vlasti puštanje četvero zaposlenika Suda koji su u tu zemlju došli posjetiti Saifa al-Islama, sina pokojnog vođe Moamara Gadafija, a potom su pritvoreni u gradu Zintanu.

Sud je objavio kako je izgubio kontakt s australskom odvjetnicom Melindom Taylor i timom zaduženim za obranu Gadafijeva sina pred Međunarodnim sudom na kojem je Saif optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Problemi s ICC-jem

“Bojimo se za njihovu sigurnost i tražimo njihovo hitno puštanje na slobodu”, stoji u dopisu Suda koji je libijske vlasti upozorio da zaposlenici Suda “imaju imunitet dok su u službenoj misiji Međunarodnog suda”.

Ovo nije prvi problem Libije i međunarodne zajednice vezan uz drugog najstarijeg sina pokojnog pukovnika Gadafija. Saif al-Islam uhićen je u studenome prošle godine nakon smrti i rušenja vlasti njegova oca koji je na čelu zemlje bio 42 godine. Saif je bio važna figura u vladi, a zbog njega je nastala svađa između nove središnje vlade Libije i vlasti u gradu Zintanu gdje je uhićen.

Pravedno suđenje

Sama Libija sukobila se s međunarodnim vlastima zbog želje da se Gadafiju sudi u zemlji. Libija na to ima pravo prema međunarodnim zakonima. Saif se, pak, želio predati međunarodnim vlastima, strahujući od sudbine ubijenog oca i braće. Den Haag i brojni drugi promatrači zalagali su se za to rješenje, navodeći kako nisu sigurni je li Libija spremna za pravedno suđenje Gadafijevu sinu. U toj zemlji red i zakon još nisu obnovljeni i redovita su izvješća o naoružanim skupinama koje u pojedinim gradovima prkose autoritetu središnje vlasti.

‘Kuća za goste’

Odvjetnica Melinda Taylor optužena je za pokušaj predavanja “opasnih dokumenata” Saifu al-Islamu, koji, prema objašnjenju vlasti, predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost Libije. Odvjetnik Ahmed al-Jehani, koji predstavlja libijsku stranu na ICC-ju, izjavio je kako je Taylor pokušala predati Saifu pismo Muhameda Ismaila, njegove bivše desne ruke, koji se od pada starog libijskog režima nalazi u bijegu.

No, al-Jehani je izjavio kako se Taylor i ostatak pravne ekipe ne nalaze u zatvoru, nego su smješteni u “kuću za goste”. Prema libijskim izvorima, odvjetnicima su prije komunikacije sa Saifom oduzeti fotoaparat i snimač zvuka. Isti izvori navode da će stranci vjerojatno uskoro biti pušteni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 02:22