PRAVDA ZA PREDSJEDNIKA

PRVI DRŽAVNIK OSUĐEN ZA RATNE ZLOČINE NAKON 2. SVJETSKOG RATA Charles Taylor dobio 50 godina

Žalbeno vijeće je potvrdilo presudu po kojoj je bivši predsjednik Liberije pomagao pobunjenicima u Sierra Leoneu tijekom 11-godišnjeg građanskog rata, u zamjenu za stalni dotok "krvavih dijamanata"
 AP Photo/Toussaint Kluiters

ZAGREB - Bivši predsjednik Liberije Charles Taylor, kojemu je Posebni sud za Sierra Leone potvrdio u četvrtak u žalbenom postupku prvostupanjsku presudu od 50 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, prvi je šef države od Drugog svjetskog rata kojeg je osudio međunarodni sud za ratne zločine, ističu svjetski mediji.

65-godišnji Taylor u travnju 2012. proglašen je krivim za poticanje i pomaganje ratnih zločina za vrijeme građanskoga rata o čemu je presudu donio UN-ov sud za ratne zločine, gotovo pet godina nakon što je Tayloru počelo suđenje u Nizozemskoj. Afrički diktator optužen je po 11 točaka optužnice - za ubojstva, silovanja, novačenje djece u vojsku i stavljanje žena u seksualno ropstvo tijekom ratova u Liberiji i Sierra Leoneu devedesetih godina u kojima je ubijeno 250.000 ljudi, podsjeća AP.

"Presuda Tayloru šalje snažnu poruku da se one na vrhu može pozvati na odgovornost zbog najozbiljnijih zločina", kazala je Elise Keppler iz udruge za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch .

Steven Rapp, veleposlanik za pitanja ratnih zločina pri američkom State Departmentu i bivši tužitelj na sudu za Sierra Leone, ocijenio je da "presuda šalje jasnu poruku cijelom svijetu, da kada počiniš zločine poput ovih, doći će dan podnošenja računa, iako se to možda neće desiti preko noći."

Tužiteljica Brenda Hollis istaknula je da je Taylor "prouzročio neviđene patnje tisućama, ako ne i desecima tisuća ljudi u Sierra Leoneu" te da je današnja presuda "donijela barem malo pravde za žrtve koje su tako strašno propatile".

Sud je zaključio da je Taylor omogućio ključnu pomoć pobunjenicima u Sierra Leoneu tijekom 11-godišnjeg građanskog rata. Presuda Tayloru, pišu agencije suprotna je odluci žalbenog vijeća ICTY-a prema kojoj je bivši srbijanski general Momčilo Perišić oslobođen od točke optužnice za pomaganje i poticanje ratnih zločina. Suci ICTY-a su zaključili da Perišić nije "znatno doprinio pomaganju i poticanju zločina".

Perišić je u žalbenom postupku, nakon što je prvostupanjskom presudom bio osuđen na 27 godina zatvora, bio oslobođen za logističku pomoć vojskama bosanskih i hrvatskih Srba, za razliku od prvostupanjske presude kojom je ocijenjeno - da je znatno doprinio u pomaganju i podržavanju brojnih zločina, poput terora nad Sarajlijama, masakra u Srebrenici 1995. te raketnog, neselektivnog napada na Zagreb, iste godine. Žalbeni suci su odlučili kako je Perišić pomagao Vojsku Republike Srpske (VRS) i Srpsku vojsku Krajine (SVK) "u sklopu njihovih općih ratnih napora", a ne kako bi ih usmjerio na počinjenje pojedinih zločina.

Za Taylora su suci utvrdili da je oružjem opskrbljivao Ujedinjeni revolucionarni front u zamjenu za stalni dotok "krvavih dijamanata". Taylor je priznao da je čuo za strašne zločine u Sierra Leoneu, ali da ih on "nikada" ne bi dopustio. Predsjedavajući sudac George Gelaga Kong, koji je iz Sierra Leonea, kazao je da je Taylor bio "potpuno svjestan zločina pobunjeničkih skupina koje je savjetovao i poticao", javlja BBC.

"Glavni cilj je bio širenje terora. Brutalno nasilje je bilo namjerno usmjereno na civile kako bi im se utjerao strah u kosti, strah da će još više nastradati ako se nastave opirati", zaključio je Kong.

Kako piše The New York Times , očekivalo se da će Taylor kaznu služiti u Velikoj Britaniji, ali sada traži da ga se prebaci u zatvor u Ruandi, a o tomu će odlučiti sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:21