NE ŽELE DEJA VU

Opsadno stanje u Hong Kongu: Policajci lijepili kamene blokove kako bi smirila rulju

Policajci se vide i kako kampiraju na vrhu Lion Rocka koji se izdiže iznad Hong Konga
 CROPIX

Vlasti u Hong Kongu se u potpunosti žele uvjeriti da neće biti nikakvih problema tijekom posjeta najviših kineskih dužnosnika. U strahu da bi građani mogli uzeti kamene kocke i cigle s pločnika kao oružje protiv policije, odlučili su ih zalijepiti za pod javlja RT.

Jedan od najviših kineskih dužnosnika, Zhang Dejiang, govoriti će na ekonomskoj konferenciji u srijedu. On je prvi kineski dužnosnik koji će posjetiti Hong Kong od 2012. godine.

Kako bi bili sigurni da će sve proći u redu, jedna od sigurnosnih mjera je i lijepljenje kamenih kocki i cigli za pod.

U veljači se policija sukobila s ilegalnim uličnim prodavačima u dijelu grada koji se zove Mong Kok. Gomila prosvjednika je kao oružje protiv policajaca koristila kocke i cigle koje je iskopala iz pločnika.

Zbog toga su vlasti odlučile učvrstiti pločnik ljepilom oko kongresnog centra u hongkongoškoj luci gdje će Zhang održati svoj govor.

Sigurnosne mjere će uključivati i ograde te barikade oko rute kojom će se kineska delegacija kretati.

„Držati prosvjednike daleko od očiju delegata je smiješno. Zbog toga se osjećaš kao da si u Sjevernoj Koreji“ rekao je Sham Tsz-kit iz Udruge za ljudska prava. Ova udruga organizira i masovni prosvjed koji će se održati 1. srpnja u Hong Kongu. Građani će na tom prosvjedu iznijeti sve svoje žalbe na vladu.

„Zhang Dejiang dolazi kako bi razumio situaciju u Hong Kongu, a ovako neće razumjeti ništa“ dodao je.

Policajci se vide i kako kampiraju na vrhu Lion Rocka koji se izdiže iznad Hong Konga jer žele izbjeći incident od prije dvije godine kad je s vrha visio transparent prodemokrata.

Screenshot Twitter

U jesen 2014. grad je pogodio masovni prosvjed koji su pokrenuli studenti i privukli više od 100 000 ljudi. Tražili su da Kina odobri velike izborne reforme u Hong Kongu, a željeli su i ostavku upravitelja milijunskog grada piše RT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 18:53