PAKAO NA ZEMLJI

Ovo je najgore mjesto za život na svijetu: Nema posla, obitelji se raspadaju, djeca rade, muškarci uzeli puške!

Gubitak prihoda dovodi do očaja i povećanih napetosti, posebno u prenapučenim izbjegličkim kampovima

Rodbina oplakuje smrt dječaka (10), ubijenog u izraelskim napadima u blizinu Nablusa

 Zain Jaafar/Afp

Djeca na tržnici prodaju slatkiše za sitniš, a hoteli, kafići i restorani zjape zatvoreni. Taksisti puše cigaretu za cigaretom dok sjede u automobilima, čekajući dan kad će izraelske trupe odblokirati rute iz grada. Ovako posljednjih nekoliko mjeseci izgleda Nablus, grad u sjevernom dijelu Zapadne obale.

Nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada pojas Gaze pretvorio se u "najgore mjesto za život na Zemlji", kako ga opisuju mnogi njegovi stanovnici koji više ne mogu pronaći sigurnu lokaciju na koju bi se sklonili od pucnjave. No u isto se vrijeme na drugom okupiranom palestinskom teritoriju događa druga vrsta izraelske invazije. Zapadna obala ekonomski je osakaćena, njezinim stanovnicima oduzete su radne dozvole i ograničeno im je kretanje, a izraelska vlada je zamrznula palestinske porezne prihode namijenjene Gazi i Zapadnoj obali. Pritisak koji Izrael vrši na Zapadnu obalu gura je na rub propasti.

"Ubijaju nas ekonomski", rekao je za Washington Post Jamal Tirawi, član stranke Fatah, u izbjegličkom kampu Balata u Nablusu.

Nezaposlenost

Tamošnji dužnosnici kažu da su tisuće od oko 33.000 stanovnika kampa prije napada bile zaposlene u Izraelu, uglavnom kao građevinski radnici. Sada je nezaposleno oko 70 posto stanovnika kampa Nablus, u usporedbi s 35 posto koliko ih je bilo nezaposleno prije početka izraelske invazije na Gazu. Diljem Zapadne obale nezaposlenost je do kraja 2023. godine dosegla 29 posto, što je uzrokovalo nagli pad bruto domaćeg proizvoda.

image

Tržnica na okupiranoj Zapadnoj obali

Hazem Bader/Afp

Te su mjere, za koje Izrael tvrdi da su poduzete iz sigurnosnih razloga, dovele do masovnog gubitka radnih mjesta i strmoglavog pada lokalne proizvodnje.

Izrael već dugo ima značajnu kontrolu nad životima i kretanjem Palestinaca na Zapadnoj obali. Palestinska samouprava ima ograničenu autonomiju nad vlastitim poslovima i gospodarstvom, ali se Palestinci još uvijek uvelike oslanjaju na Izrael za pristup tržištu, prikupljanje poreza te uvoz sirovina i osnovnih dobara.

Tijekom godina, palestinski radnici činili su okosnicu izraelske građevinske industrije i postali pouzdan izvor jeftine radne snage za rastuće sektore poput poljoprivrede i turizma. Radnici iz Gaze i sa Zapadne obale mogli su u Izraelu zaraditi trostruko više od iznosa koji bi mogli zaraditi na palestinskim teritorijima, prema podacima Svjetske banke.

Nemiri

Nakon 7. listopada, izraelska vlada poništila je radne dozvole za više od 170.000 palestinskih radnika, a deseci tisuća drugih koji su ilegalno radili u Izraelu također su ostali bez posla. Nabava svježih proizvoda i druge robe također je postala skupa i komplicirana. Tijekom proteklih pet mjeseci Izrael je uspostavio desetke novih vojnih kontrolnih točaka i blokirao ulazak u gradove i sela diljem Zapadne obale te izlazak iz njih.

Gubitak prihoda dovodi do očaja i povećanih društvenih napetosti, posebno u prenapučenim izbjegličkim kampovima na Zapadnoj obali, gdje su obiteljske svađe sve učestalije, a neki roditelji povlače svoju djecu iz škole i šalju ih na posao kako bi dopunili prihod kućanstva. Zbog ekonomske krize postoji strah da će na Zapadnoj obali doći do širenja nemira jer brojni muškarci koji su ostali bez posla sada u ruke uzimaju puške i pridružuju se lokalnim militantnim skupinama.

image

Izraelske snage gađale su izbjeglički kamp Nur Shams blizu Zapadne obale

Jaafar Ashtiyeh/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:51