‘ne razumiju...‘

Putin se raspričao o odnosu Zapada i Srbije: ‘Reći ću vam jednu tešku stvar...‘

Na upit da prokomentira stalni pritisak na Srbiju, Putin je poručio da Zapad ne može slomiti Srbe

Vladimir Putin

 Sergei Guneyev/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin govorio je u četvrtak na sastanku Međunarodnog debatnog kluba Discussion Cluba, moskovskog think tanka, koji je održan u crnomorskom ljetovalištu Sočiju. Govorio je o mnogim važnim temama, a pričao je i o Srbiji.

Na upit da prokomentira stalni pritisak na Srbiju, Putin je poručio da Zapad ne može slomiti Srbe.

- Jesu li Rusija i Srbija meta nekih krugova na Zapadu? To su činjenice, ne trebaju nam dokazi. Ja ne razumijem zašto je Srbija meta. Kao što je i Rusija početkom 90-ih bila spremna na sve, da bi poslije raspada Sovjetskog Saveza pristala na mnoge žrtve da bi izgradila svoje odnose sa zapadnim zemljama. Što smo dobili? Podršku separatizmu i terorizmu na Kavkazu, pritom izravnu: i političku, i informacijsku, i financijsku, pa i čak vojnu, rekao je Putin.

Ispričao je da je kao nekadašnji direktor FSB-a iznenađeno promatrao što se događa.

- Mislio sam, zašto oni to rade? Nema odgovora. Iskreno, čak ni do sada. Pretpostavljam da je to nekakvo odsustvo obrazovanja, što li? Nerazumijevanje tendencija, kao ni toga kako je organiziran svijet, htjeli su je silom slomiti. Ništa osim sile. Jer sankcije su također sila, samo u drugoj formi. Bez želje da se traži kompromis. A ovi povici o kojima sam govorio: morate, dužni ste, upozoravamo vas, to je također sila. Pokušaj korištenja elemenata sile - to je isto. I prema Jugoslaviji i Srbiji, jer prvo je bila Jugoslavija pa onda Srbija. Zašto? Srbija je, čini se, također na sve bila spremna. O svemu se željela dogovoriti, tvrdi ruski čelnik.

- Puno puta sam to čuo. Treba slomiti, to je slaba karika. Eto, takva je filozofija. Zašto upravo Srbe treba slomiti? Pošteno govoreći, ne znam. Dok sam još imao normalne odnose s pojedinim liderima, kad su mi govorili ‘treba slomiti‘, ja sam pitao ‘zašto?‘ Odgovora nije bilo. Reći ću vam jednu tešku stvar. Srbiju možete uništiti, ali Srbe ne možete slomiti i podčiniti. To također ne razumiju. Ali nadam se da će prije ili kasnije i to shvatiti, kako Europa, tako i svijet, zaključio je Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:06