NA DVA KOTAČA

Policajci teroriziraju bicikliste. Uzimaju 300 kuna za vožnju po pločniku širokom poput avenije

Policajci su bicikliste tjerali na kolnik kojim idu tramvaji i jure auti
Sisak, 090609.Policija u akciji protiv biciklista koji su opasnost u prometu zbog voznje pod utjecajem alkohola, bez kacige i sl. Policajac u Rimskoj ulici zaustavlja bicikliste.Foto: Miroslav Kis / CROPIX
 Miroslav Kiš / CROPIX

Gnjevni zagrebački biciklisti najavljuju novi prosvjed. Na to ih je potaknula današnja akcija policije koja je zaustavljala i kažnjavala vozače u Maksimiru.

Biciklisti tvrde da im je policija dala mogućnost izbora: ili će voziti kolnikom ili platiti 300 kuna.

- Smiješno jer je nogostup širok kao cesta u manjim gradovima. Uz to, na njemu rijetko ima pješaka. Policajci su kažnjene bicikliste uputili da se žale gradonačelniku Bandiću i tjerali ih da voze cestom. Mnogi su to, zbog gustog prometa i bojazni za vlastiti život, odbili učiniti pa su sišli s bicikla i nastavili pješice - kaže biciklist Siniša, koji je danas kažnjen.

Njegova je priča objavljena na Facebooku, što je pokrenulo lavinu komentara.

- Prema zakonu imamo tri mogućnosti: voziti se biciklističkom stazom, koja u mnogim dijelovima grada ne postoji, platiti kaznu ili se voziti kolnikom i riskirati da nas netko pogazi. Staze su na nekim mjestima iscrtane, a drugdje ih nema. Bicikliste se ne može kažnjavati a da im se ne omogući da svugdje voze po stazama. Zakon je slijep, kao i policija, koja bi ljude trebala educirati, a ne kažnjavati - tvrdi Marko Gregović iz Sindikata biciklista.

U zagrebačkoj policiji kažu da ne vide zašto bi bilo tko zbog njihove akcije bio uvrijeđen ili prosvjedovao:

- Svaki mjesec provode se akcije u kojima na najugroženijim mjestima policija kontrolira pješake, vozače ili bicikliste. Dakle, riječ je o uobičajenoj akciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 20:34