BIVŠI ŠEF LIBERIJE

CIA nakon šest godina priznala: Charles Taylor je novačio djecu, učio ih da sakate i siluju. I radio je za nas...

- Da, Charles Taylor je radio za CIA-u i druge američke obavještajne agencije - priznao je Pentagon i time, nakon 25 godina šutnje, potvrdio - zloglasni bivši predsjednik Liberije bio je “naš čovjek”.

Najnovijem u nizu istaknutih svjetskih zločinaca s kojima je CIA proteklih desetljeća surađivala trenutačno se sudi u Haagu zbog, među ostalim, financiranja i vođenja rata u Sijera Leoneu, s 50.000 žrtava, a optužen je i za masovna sakaćenja, silovanja, korištenje drogiranih dječjih brigada te kanibalizam.

Ime u 48 dokumenata

Boston Globe čekao je punih šest godina odgovor na svoje novinarsko pitanje. Američke vlasti ovaj tjedan su im odgovorile sljedeće: “S Taylorom smo počeli surađivali početkom 80-ih, no što je radio i koliko je dugo suradnja trajala, ne možemo otkriti radi nacionalne sigurnosti. Međutim, njegovo ime je u 48 različitih dokumenata koji pokrivaju razdoblje od nekoliko desetljeća”. No, neimenovani izvori Globea, bivši CIA-ini suradnici i neki američki analitičari, objašnjavaju da je CIA najvjerojatnije koristila Taylora za informacije o libijskom vođi Moamaru Gadafiju . Svrgnut i ubijen prije nekoliko mjeseci, Gadafi je 80-ih stajao iza terorističkih napada poput onoga u Lockerbieju, a poticao je i razne gerilske pokrete diljem Afrike.

Misteriozni bijeg

Moguće je, dodali su, da ih je Taylor kasnije informirao o pitanjima u Africi poput ilegalne trgovine oružjem i aktivnosti Sovjetskog Saveza u regiji tijekom hladnog rata.

No, glavni junak priča drugačiju priču. Charles Taylor je kao 22-godišnjak stigao u SAD. Na Bentley Collegeu u Walthamu, 15 kilometara udaljenom od Bostona, studirao je ekonomiju. Američke vlasti upoznale su ga najkasnije 1979. kad je uhićen u New Yorku na prosvjedima protiv posjeta tadašnjeg liberijskog predsjednika SAD-u. Nakon izlaska iz zatvora vratio se u domovinu i podržao rušenje vlade. U novoj je zauzvrat dobio visoku poziciju, ali je već 1983. optužen za pronevjeru milijun dolara iz državne blagajne. Charles Taylor pobjegao je tada u Sjedinjene Države, no i tamo je uhićen. Ipak, u novom obratu situacije Taylor je 1985. uspio pobjeći iz najstrože čuvanog zatvora u Plymouthu. Detalji bijega su pravi filmski: prepiljene rešetke u jednoj od praonica, Taylor i ekipa spuštaju se s uz pomoć plahti i preskaču ogradu. Zatim ih Taylorova supruga i šogorica automobilom voze do Staten Islanda gdje se Liberijcu gubi trag.

Krvavi dragulji

Nekoliko godina kasnije Taylor se pojavio u Liberiji na čelu naoružane skupine koju je prije toga uvježbao u Libiji. Uslijedilo je rušenje režima, a zemlja je potonula u građanski rat. Konačno je 1997. postao predsjednik, a to je ostao do 2003. godine.

Za to vrijeme, kako stoji u optužnici Den Haaga, financirao je građanski rat u Sijera Leoneu, koristeći politiku “oružje za dijamante”, cijedeći tu zemlju od njenih prirodnih bogatstava. Iako je brutalno vladao i u svojoj zemlji, Taylor je zbog uloge u Sijera Leoneu optužen za zločine protiv čovječnosti.

Iz Meksika u Libiju

Taylor, ali i njegov glavni suparnik u Liberiji Prince Johnson, na svojim su suđenjima već spominjali veze s CIA-om.

Johnson je rekao da je CIA pomagala Tayloru da sruši liberijsku vladu jer se s njom više nisu slagali, dok je Taylor Sudu u Haagu ispričao da su oni organizirali njegov bijeg iz zatvora. Kako je ustvrdio, vrata ćelije otključao mu je čuvar, a dva su ga agenta izvela iz zatvora. Sa suprugom je preko Meksiko poslan u Libiju da pripremi državni prevrat.

CIA-a nije komentirala, kao što to nikad ne čini, svoje akcije u inozemstvu, pa tako ni ovu. No Taylor je sada službeno dodan na listu “neuspjelih eksperimenata” te agencije kojih je mnogo.

Svjedokinja je bila i Naomi Campbell

Nakon šest godina na vlasti i titule jednog od najbrutalnijih afričkih gospodara rata, Taylora je pravda ipak stigla, barem za zvjerstva koja je počinio u Sijera Leoneu. Iako tvrdi da je nevin, dokazi i svjedočanstva protiv njega protežu se na desetak tisuća stranica. No, Taylor nije odmah nakon podizanja optužnice 2003. uhićen. U egzilu u Nigeriji slobodno je živio do 2006. i tek je tada izručen i isporučen Haagu. Neki dužnosnici Međunarodnog suda, nakon najnovijeg priznanja CIA-e, izjavili su kako “to objašnjava zašto su određeni američki kolege pokazali nevoljkost za pokretanje akcije protiv Taylora”. Njegovo se suđenje pretvorilo u senzaciju kad je kao svjedokinja o “krvavim dijamantima” pred sudom svjedočila i slavna manekenka afričkih korijena Naomi Campbell. ( A. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:08