DEMOGRAFSKA NAREDBA

Putin pozvao Ruse da imaju više djece: ‘Ako se želimo širiti i razvijati...‘

Putin se proglasio pristašom ‘tradicionalnih vrijednosti‘ utemeljenih na obitelji, naciji i vjeri Pravoslavne crkve

Vladimir Putin

 Ramil Sitdikov/Afp

Ruske obitelji moraju imati barem dvoje djece kako bi se osigurao etnički opstanak nacije, a troje ili više da bi se nacija razvijala i napredovala, rekao je predsjednik Vladimir Putin u četvrtak.

Rusija je zadobila teške, ali nepoznate gubitke otkad je započela rat protiv Ukrajine prije dvije godine, a stotine tisuća ljudi pobjeglo je iz zemlje zbog protivljenja sukobu ili iz straha od mobilizacije.

Putin je rekao zaposlenicima tvornice tenkova u regiji Urala da je dvoje djece po obitelji minimalan broj ako Rusi žele održati svoje identitete.

"Ako želimo preživjeti kao etnička skupina - točnije, kao etničke skupine koje nastanjuju Rusiju - mora biti barem dvoje djece", rekao je.

Ako svaka obitelj bude imala samo jedno dijete, populacija će se smanjiti, rekao je. "A ako se želimo širiti i razvijati, mora biti barem troje djece."

Putin se proglasio pristašom "tradicionalnih vrijednosti" utemeljenih na obitelji, naciji i vjeri Pravoslavne crkve. Tijekom svoje 24 godine na vlasti, zemlja je ozbiljno ograničila izraze seksualne orijentacije i rodnog identiteta i zabranila LGBT pokret okarakteriziravši ga "ekstremističkim".

Rusija se suočava s postupnim opadanjem broja stanovnika koje traje dva desetljeća.

Ured za državnu statistiku procijenio je da je početkom 2023. bilo 146,4 milijuna Rusa, što je pad u odnosu na gotovo 149 milijuna 20 godina ranije, no porast od sa 143 milijuna koliko je bilo ruskog stanovništva između 2007. i 2012.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:59